maandag, 4. september 2006 - 0:30

Ethiopisch nieuwjaar in het Afrika Museum

Berg en Dal

Ethiopië is een land van eeuwenoude Christelijke tradities, een wereldberoemde keuken, muziek en prachtige mensen. Bijzonder is dat Ethiopië een andere jaartelling kent dan wij, de zogenaamde Juliaanse jaartelling. Volgens de Juliaanse kalender loopt Ethiopië ruim zeven jaar achter op onze Gregoriaanse kalender.

Ontdek het fascinerende land Ethiopië in het Afrika Museum in Een jaar is verdeeld in dertien maanden; twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand van vijf of zes dagen. Het nieuwe jaar begint in Ethiopië op 11 september.

Op zondag 10 september wordt in het Afrika Museum gevierd dat in Ethiopië het jaar 1999 begint. Dit gebeurt onder andere met een feestelijk nieuwjaarsconcert van de Ethiopische zangeres Minyeshu en haar band Chewata. Minyeshu is geboren in Ethiopië waar muziek en dans onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vol passie brengen de zangeres en haar musici het rijke muzikale erfgoed van Ethiopië in zijn diverse vormen opnieuw tot leven. Oude en traditionele liederen zijn opnieuw bewerkt en worden afgewisseld met eigen hedendaagse composities.

Minyeshu is, naast zangeres, ook modeontwerpster. Tijdens een modeshow worden haar ontwerpen getoond, die geïnspireerd zijn op traditionele dracht uit Ethiopië.
Journalist Kees Blokhuis heeft Ethiopië vele malen bezocht en ook een reisgids over dit land geschreven. Hij zal op 10 september aan de hand van prachtige dia’s vertellen over de verschillende landschappen, religies en bevolkingsgroepen van Ethiopië.
Ethiopië kent fraaie kunstvoorwerpen zoals de beroemde iconen en de Koptische kruizen.
Tijdens een rondleiding door het binnenmuseum wordt meer uitleg gegeven over deze voorwerpen.
Voor kinderen zijn er creatieve activiteiten en het publiek kan genieten van de lekkerste koffie ter wereld, die uiteraard ook uit Ethiopië komt. En natuurlijk wordt het bekende Ethiopische gerecht injera geserveerd. Injera is een koude pannenkoek gevuld met groente, vis of vlees.

In de maand september zijn er op de zondagen nog meer activiteiten rondom Ethiopië.
Daarnaast is de hele maand een fototentoonstelling te zien over Ethiopië. De Belgische fotograaf Jan Baert reisde in 2001 door Ethiopië en werd getroffen door de prachtige natuur en de grote culturele diversiteit van de bevolking. Met oog voor detail legde hij dit vast met zijn camera.
Kijk voor het volledige programma op de website www.afrikamuseum.nl
Provincie:
Tag(s):