woensdag, 15. maart 2006 - 15:29

Europese aanbesteding Clauscentrale

Arnhem

Energiebedrijf Essent start de Europese aanbesteding voor een grote uitbreiding van de productiecapaciteit bij de
Clauscentrale in Maasbracht. Essent wil dat een van de twee eenheden van de centrale een vergaande modernisering krijgt. Hierdoor wordt de efficiëntie sterk verbeterd tot het niveau van een nieuwe elektriciteitcentrale.

Tegelijkertijd wordt het opgestelde vermogen van de eenheid vergroot naar circa 960 MW. Met dit vermogen kan meer dan 5% van de jaarlijkse Nederlandse behoefte aan elektriciteit worden geproduceerd, aldus Essent. Het totale productievermogen van de Clauscentrale zal na de modernisering 1600 MW bedragen.

Het definitieve besluit van Essent om al dan niet door te gaan met de upgrade wordt eind 2006 verwacht. Met het oog hierop zal in april de Milieu Effect Rapportage en de concept vergunning bij de Provincie Limburg worden ingediend.

Als de huidige moderniseringsplannen ook doorgaan, kan de eenheid tot 2034 in bedrijf blijven, waardoor tevens de leveringszekerheid op langere termijn wordt verbeterd. De Clauscentrale is standplaats voor 130 Essent-medewerkers. Indirect biedt de centrale emplooi aan circa 250 mensen van toeleveringsbedrijven in de regio.
Provincie:
Tag(s):