maandag, 31. juli 2006 - 20:48

F-16's onderscheppen verkeersvliegtuig

Groningen

Twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmiddag even voor vijven opgestegen van de vliegbasis Leeuwarden nadat er geen communicatie tot stand was gekomen met een vliegtuig dat het Nederlandse luchtruim binnenvloog. De jachtvliegtuigen spoedden zich met een snelheid van meer dan 1000 km/u naar de plaats van de onderschepping en braken daarbij boven de provincie Groningen door de geluidsbarrière. Als dat gebeurt, is op de grond een knal waarneembaar.

De ‘indringer’ bleek een verkeersvliegtuig dat vanuit Spanje onderweg was naar Noorwegen. Het voldeed niet aan de verkeersleidingsregels (radiocontact) toen het ons luchtruim binnenvloog. De twee Friese F-16’s zijn, onder leiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen, direct op het toestel afgestuurd om het te identificeren en daarna contact te maken met de bemanning. Nadat het radiocontact was hersteld, keerden de jachtbommenwerpers terug naar hun basis.

Voor de verdedigingstaak van het Nederlandse luchtruim, de Quick Reaction Alert (QRA), staan F-16's 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat. Bij een melding van een onbekend vliegtuig boven ons grondgebied komen zij binnen enkele minuten in actie.
Provincie:
Tag(s):