woensdag, 17. mei 2006 - 23:40

FC Barcelona wint de Champions League

FC Barcelona is de nieuwe winnaar van de Champions League. De Catalanen wonnen in een spannende en nu al veelbesproken finale van Arsenal: 2-1. FC Barcelona begon met Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst in de basis. Bij Arsenal zaten Robin van Persie en Dennis Bergkamp de gehele wedstrijd op de reservebank.

Na drie minuten kreeg Thierry Henry al de eerste kans van de wedstrijd. De spits draaide goed weg bij Marquez, maar doelman Victor Valdes redde uitstekend. Kort daarna moest de goalie optreden bij een afstandspoeier van Robert Pires. Ook Barça kreeg in de beginfase een grote kans. Ludovic Giuly kwam net te kort.

Na achttien minuten ontplofte de wedstrijd. Jens Lehmann haalde de doorgebroken Samuel Eto'o neer, maar Giuly kon de bal vervolgens in een leeg doel tikken. Terwijl iedereen aan een 1-0 voor FC Barcelona dacht, besloot scheidsrechter Terje Hauge anders. Hij keurde de goal af, gaf Lehmann rood en een vrije trap aan Barça, omdat de overtreding buiten de zestienmeter had plaatsgevonden. Na de moedige maar ietwat opvallende beslissing leek het duel even te ontsporen. De daaropvolgende smerige overtredingen van Eboué en Marquez hadden ook tot een rode kaart kunnen leiden. Beide spelers kregen slechts geel.

Even leek FC Barcelona door de nummerieke meerderheid een walkover te krijgen, maar opnieuw dacht de arbiter daar anders over. Eboué liet zich vallen (en had dus eigenlijk zijn tweede gele kaart moeten krijgen) maar Hauge zag er een overtreding van Carles Puyol in. Uit de vrije trap van Henry kopte Sol Campbell de onterechte 0-1 binnen.

Toch was Barça nog heel dichtbij gerechtigheid. Drie minuten voor rust draaide Eto'o prima weg van Campbell, maar invaller Almunia tikte de inzet van de Kameroener op de paal. Arsenal wist stand te houden tot de thee: 0-1.

In de tweede helft had Barça alle moeite om door de hechte verdedigingslinie van Arsenal te komen. Schoten van Deco en invaller Andrès Iniesta waren niet scherp genoeg. Sterker nog; Arsenal had in de 63ste minuut de 2-0 op de schoen, maar Alexander Hleb schoot net naast. En in de 67ste minuut trof Fredrik Ljungberg na een prima solo de lat. Ook Henry had in de 70ste minuut de wedstrijd kunnen beslissen, maar Valdes redde opnieuw fantastisch.

Uit het niets wist Barcelona toch de gelijmaker te produceren. In de 77ste minuut verlengde invaller Henke Larsson een prachtige lange pass, die vervolgens binnen werd getikt door de daarvoor vrij onzichtbare Eto'o: 1-1. Het werd daarna nog erger voor Arsenal, dat eerder het duel had kunen beslissen. Opnieuw een invaller, dit keer Belletti, brak in de 80ste minuut door in de zestienmeter en schoot van dichtbij de 2-1 binnen in de korte hoek. Almunia zag er in dit geval niet al te best uit.

Daarna was Arsenal niet meer bij machte om de elf van Barça hoofd te bieden. Daardoor won FC Barcelona de tweede Europa Cup I in de geschiedenis van de club en kregen Frank Rijkaard en Henk ten Cate loon naar een jaar hard en mooi werken.