zondag, 19. maart 2006 - 18:51

FC Groningen verslaat jong Ajax met 3-2

Met een veredeld jeugdelftal heeft Ajax in Euroborg een 3-2 nederlaag geleden tegen FC Groningen. Doelpunten van Levchenko, Nevland en Van der Linden waren voor de ploeg van trainer Ron Jans voldoende om voor het eerst in tien jaar in eigen huis van Ajax te winnen.

Met Michael Timisela, Emmanuel Boakye en debutant Vurnon Anita trad Ajax met drie spelers aan die voor aanvang van dit seizoen nog niet bij de selectie zaten. Na het geblesseerd uitvallen van Steven Pienaar, die werd vervangen door Jeffrey Sarpong, daalde de gemiddelde leeftijd tot ruim 22 jaar. Pienaar voegde zich bij de geteisterde selectie, waar ook Grygera, Galásek, Heitinga, Sneijder, Emanuelson, Trabelsi (geblesseerd), Maduro (ziek) en Juanfrán (geschorst) ontbraken. De nog maar 16-jarige Anita mag zich na Clarence Seedorf de jongste debuterende Ajacied ooit noemen in het elftal van Ajax.

FC Groningen speelde optimaal in op de ‘gedwongen verjongingskuur’ bij Ajax en begon voortvarend aan de wedstrijd. Ajax-doelman Maarten Stekelenburg moest er aan te pas komen om FC Groningen van twee snelle openingstreffers af te houden.

Stekelenburg was echter ook niet opgewassen tegen de strafschop van Evgeniy Levchenko. Na een vermeende handsbal van Thomas Vermaelen legde scheidsrechter Kevin Blom de bal op de stip. Levchenko schoot hoog en hard in.
Binnen vier minuten stond de stand alweer op 1-1, nadat de slecht gedekte Klaas-Jan Huntelaar een voorzet van Markus Rosenberg achter doelman Bas Roorda kopte. Het was alweer zijn 28ste doelpunt van het seizoen.

Nadat Pienaar geblesseerd uitviel, was FC Groningen kort voor rust nog doeltreffend. Stekelenburg kon een inzet van Danny Buijs nog keren, maar in blessuretijd kon Erik Nevland uit een scrimmage wel zijn vijfde doelpunt van het seizoen maken.

Na rust begon FC Groningen opnieuw met een aantal stormachtige aanvallen. Erik Nevland kreeg de eerste kans. De Noor lepelde de bal over Boakye en zag zijn volley net naast het doel van Stekelenburg zeilen. Ook een kopbal van Levchenko zorgde voor het nodige gevaar. Tegen de verhouding in kwam Ajax toch op gelijke hoogte nadat Vermaelen een corner van Nourdin Boukhari inkopte: 2-2.

Drie minuten later stond FC Groningen alweer op een 3-2 voorsprong, toen Antoine van der Linden vanuit de tweede lijn een afgeslagen corner binnenschoot. Voor Ajax was de wedstrijd vervolgens verloren toen Vermaelen zijn tweede gele kaart ontving en voortijdig mocht gaan douchen.
In de slotfase kreeg invaller Angelos Charisteas nog een grote kans op de 3-3, maar zijn bal vloog huizenhoog over het doel, waardoor Ajax met nul punten terug moest keren naar Amsterdam.