donderdag, 14. december 2006 - 0:36

Feyenoord redt het tegen Wisla: 3-1

Feyenoord overwintert in Europa en is door naar de volgende ronde van de UEFA Cup. De stadionclub won met 3-1 van Wisla Krakow, dat nu uitgeschakeld is.

Feyenoord startte met Ron Vlaar in de basis. Danny Buijs begon als rechtsback en voorin had trainer Erwin Koeman plaats gemaakt voor Joonas Kolkka, Angelos Charisteas en Stein Huysegems.

Al na twee minuten dreigden de Rotterdammers in het Poolse zakmes te lopen. Paulista ontsnapte aan de rechterkant en schoot maar net voorlangs. Een vroege waarschuwing voor Feyenoord, dat gezien de uitgangssituatie in de poule absoluut geen snelle achterstand kon gebruiken.

Na tien minuten kreeg Wisla de tweede grote kans van de wedstrijd. Sobolewski mocht de bal rustig controleren in het strafschopgebied van Feyenoord en legde aan. Henk Timmer dook goed naar de grond en pakte de bal.

Wonder boven wonder wist Feyenoord op voorsprong te komen. In de 16e minuut probeerde Vlaar een lange bal naar voren, die pardoes op het hoofd van de kleine Nicky Hofs belandde. De middenvelder verrastte daarmee doelman Dolha, die de bal over zich heen zag gaan. Op dat moment leidde Feyenoord tegen de verhouding in, maar daar maalde de matig gevulde Kuip (24.000 fans) niet om.

Na het breken van de ban leek Feyenoord even ontketend. Meteen na het doelpunt van Hofs, kregen Huysegems en De Guzman achter elkaar een grote kans op de 2-0, maar de inzetten waren niet sterk genoeg. In de 23ste minuut stelde Wisla orde op zaken. Blaszczikowski gooide er een prachtige solo uit gaf spits Pawel Brozek een niet te missen kans. De aanvaller stifte de bal over Timmer heen: 1-1.

Ook in het vervolg was Wisla sterker, maar Feyenoord had in de 37ste minuut op voorsprong kunnen komen. Charisteas werd in het strafschopgebied ten val gebracht door Dudka en verdiende een penalty. De Italiaanse scheidsrechter Dondarini durfde de bal niet op de stip te leggen. Vijf minuten later ontving de thuisploeg alsnog gerechtigheid. Een heerlijke strakke voorzet van Kolkka werd simpel binnengetikt door De Guzman: 2-1.

In de tweede helft leek Wisla steeds dichterbij te kruipen, maar het was Charisteas die de wedstrijd in de 67ste minuut besliste. De Griek kon van dichtbij binnenkoppen nadat Kolkka eerst de paal had geraakt: 3-1.

Daarna namen de frustraties toe bij de Polen. Dudka, die in de eerste helft ook al Charisteas naar de grond duwde, vergreep zich aan Hofs en moest in de 79ste minuut terecht met direct rood vertrekken.

Door de overwinning eindigt Feyenoord als derde in de poule en treft daardoor in de volgende ronde een nummer één uit een andere groep.

In dezelfde poule maakten Blackburn Rovers en Nancy uit wie groepswinnaar zou worden. De Engelsen, met André Ooijer in de basis, trokken aan het langste eind: 1-0. Blackburn is zodoende eerste geworden en Nancy zal in de volgende ronde een afvaller uit de Champions League treffen.