woensdag, 8. november 2006 - 10:27

Fietsen voor Duchenne levert € 200.000,-- op

Groningen

Dick Siliakus en Wim van Houtert, twee studenten van de Hanzehogeschool Groningen, hebben in september de Duchenne Heroes 2006 gereden. Dit is een tocht per mountainbike van Luxemburg naar Amsterdam in zeven dagen, waarbij er iedere dag 100 kilometer wordt afgelegd.

Om mee te mogen doen wordt van alle deelnemers een startbedrag van € 2.500,-- gevraagd. Na afloop bleek, dat er in totaal twee ton is verzameld. Het geld gaat naar het Duchenne Parents Project en wordt gebruikt voor onderzoek. Volgend jaar is er weer een tocht, de Duchenne Heroes 2007.

Dick Siliakus en Wim van Houtert zijn derdejaarsstudenten Fysiotherapie aan de Academie voor Gezondheidsstudies. Ze hebben maandenlang hard getraind om de tocht te kunnen volbrengen. Helaas sloeg de eerste dag het noodlot toe: bij een valpartij raakte Wim dusdanig geblesseerd dat hij niet meer verder kon fietsen. Gelukkig heeft Dick de tocht wel kunnen volbrengen.

Wat is Duchenne?

Duchenne is een ongeneselijke erfelijke spierziekte die voorkomt bij kinderen (jongens). Wereldwijd zijn het er bijna 300.000. Kinderen met Duchenne verzwakken in zo'n tempo dat ze op jonge leeftijd in een rolstoel belanden. Uiteindelijk kunnen ze alleen nog hun aangezicht- en oogspieren bewegen. De ziekte tast ook de hart- en ademhalingsspieren aan waardoor ze vaak al rond hun twintigste jaar sterven.
Provincie:
Tag(s):