dinsdag, 19. september 2006 - 13:53

Fietsende agenten gaan boeven vangen

Leeuwarden

De politie Fryslân heeft maandagmiddag in de binnenstad van Leeuwarden een nieuw fenomeen gepresenteerd. Vlakbij de Mercuriusfontein werden de nieuwe bike-surveillanten officieel aan het publiek voorgesteld.

Deze groep van tien surveillanten bestaat uit negen mannen en één vrouw. Na een gespecialiseerde opleiding worden ze sinds enkele weken ingezet in Leeuwarden en in het noordoosten van Friesland, voornamelijk in Dokkum en Buitenpost. De bike-surveillanten hebben allemaal de beschikking over een Santos-mountainbike. Deze fiets is bijzonder wendbaar om een snelle actie, zoals een aanhouding of achtervolging, te kunnen uitvoeren. Ook het nemen van trappen en andere obstakels is voor deze goed getrainde fietsers geen probleem. Alle tien surveillanten dragen speciale fietskleding, zodat ze goed zichtbaar zijn voor de Friese burger.

Het idee komt uit het Amerikaanse Philadelphia. Daar zag een politiechef de agenten in actie en zij introduceerde het in Nederland. Friesland is één van laatste korpsen die de bike-surveillanten invoert.
Provincie:
Tag(s):