donderdag, 7. december 2006 - 13:31

Finse president naar Groningen

Groningen

De Finse president mevrouw Tarja Halonen komt zaterdag 16 december naar ICT-stad Groningen. Hij komt hier om een lezing te houden over het succes van de Finse, sterk in ICT gespecialiseerde economie. Die dag zal ze ook een tentoonstelling over een Finse schilder openen in het Groninger Museum.

Mevrouw Halonen komt naar Groningen op uitnodiging van de Rijksuniversiteit. Finland heeft een van de meest toonaangevende kenniseconomieën ter wereld. Binnen tien jaar kreeg het land een bloeiende vooral in ICT gespecialiseerde economie. Het College van Bestuur van de RUG heeft Halonen gevraag tijdens haar lezing in te gaan op onderwijs, innovatie en economie in Finland.

De lezing vindt plaats op zaterdag 16 december in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen en begint om 10.15 uur. Gratis kaarten zijn af te halen bij Studium Generale Groningen.

De Finse prestatie is opmerkelijk, gezien de diepe recessie die Finland begin jaren negentig doormaakte, met een enorme crisis in het bankwezen die voor een snelle verslechtering van openbare financiën en werkloosheid zorgde. In de jaren negentig stegen de inschrijvingen bij universiteiten en hogeronderwijsinstellingen fors en tegenwoordig behoren de jongste generaties in Finland tot de best opgeleide ter wereld. Het land toonde bovendien een bijzondere dynamiek en heeft een grote sociale cohesie.

President Halonen bezoekt Groningen om de officiële opening te verrichten van de tentoonstelling ‘Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). De magie van Finland’ in het Groninger Museum.
Provincie:
Tag(s):