dinsdag, 27. juni 2006 - 13:46

Forza Loron gaat 5,4 kilometer per uur zonder zon

‘We hebben maandag bewezen dat we ons met de hoge scholen kunnen meten’, zegt Erik van der Beek (19). Hij is één van het achtkoppige teamleden van de solar boot van het ROC De Friese Poort uit Sneek.

Onze boot startte vandaag langzaam en we werden van alle kanten ingehaald, ondanks het donkere weer wilden wij toch de accu sparen voor de het langste traject van 45 kilometer dat dinsdag wordt gevaren.’ Er werd maandag dus volledig op zonne-energie gevaren. De boot van het de Sneker MBO opleiding kan dat dankzij speciale elektronica die zorgt voor meer rendement uit de zonnecellen.

‘Toen het wolkendek meer licht begon door te laten begon de Sneker solarboot aan een heuse inhaal race, de één na de andere boot werd weer ingehaald.’ De Snekers legden maandag de 25 kilometer af in 4 uur en 39 minuten, een snelheid van bijna 5,4 kilometer per uur op puur alleen zonne-energie zonder dat de zon scheen.

Het team is zondag best wel geschrokken van de exploderende accu van het schip van de NHL, de Snekers maken namelijk gebruik van een dergelijke accu. Toch zit de stemming er goed in bij het team na de behaalde resultaten tot nu toe.
Provincie:
Tag(s):