woensdag, 5. juli 2006 - 23:22

Frankrijk verslaat Portugal met eigen wapens

Het soort theater waarmee Portugal zich dit WK veel vijanden op de hals haalde, heeft uiteindelijk voor de uitschakeling van de Zuid-Europeanen gezorgd. Een zeer dubieuze strafschop, benut door Zinedine Zidane, bracht Frankrijk de overigens wel terechte winst: 1-0.

Portugal en Frankrijk begonnen beiden in de sterkste opstellingen. Zo keerden Costinha en Deco terug na hun schorsingen die ze opgelopen hadden tegen Nederland. Bij Les Blues startten onder anderen Zidane, Frank Ribery en Thierry Henry.

Al na 38 seconden kregen de haantjes hun eerste grote kans. Malouda ontsnapte aan de buitenspelval van Portugal en dreigde alleen op doelman Ricardo af te gaan. De aanvaller schoot echter te wild naast. Drie minuten later liet ook de ploeg van trainer Felipe Scolari van zich spreken. Deco's schot kon ternauwernood door keeper Fabien Barthez geparreerd worden.

Daarna golfde het spel mooi op en neer, wat aan gaf dat beide landen vroeg wilden scoren. Maar verder dan wat schoten op doel van Maniche, Abidal, Figo en Henry kwamen beide partijen in het eerste half uur niet.

De eerste helft leek daarom op een terechte en nog veelbelovende 0-0 af te stevenen. Maar daar dacht scheidsrechter Larrionda in de 35ste minuut heel anders over. De Uruguyaan zag in een lichte overtreding van Ricardo Carvalho op Henry een strafschop. Er was zeker even contact, maar de Franse spits ging wel heel erg graag naar de grond. Zidane benutte het buitenkansje, al zat penaltykiller Ricardo er bijna aan: 0-1. De manier waarop Frankrijk de voorsprong in de halve finale van dit WK vierde, was veelzeggend. Er werd amper gejuichd of gelachen. Blijkbaar vonden ook de spelers van trainer Domenech de gegeven strafschop belachelijk. Een leuke paradox is natuurlijk wel dat juist dit soort theater Portugal zo ver in het toernooi bracht en daardoor eveneens zeer onpopulair maakte.

Zoals verwacht kon worden - om niet te zeggen vanzelfsprekend - claimde ook Portugal daarna twee keer een penalty. Eerst nadat Cristiano Ronaldo, die bijna de gehele wedstrijd door het neutrale publiek werd uitgefloten, een duw kreeg van Willy Sagnol. Vervolgens omdat een schot van Figo door de hand van Claude Makelele zou zijn beroerd. Laatsgenoemde had geen recht van spreken, maar C. Ronaldo had wel degelijk een strafschop kunnen krijgen.

De tweede helft begon met opnieuw een grote kans voor Frankrijk. Henry stuitte een minuut na rust al op Ricardo. De goalie had het kort daarna zwaar met een afstandspoeier van Ribery. Ook Portugal begon weer van zich af te bijten. Pauleta, tot dan toe totaal onzichtbaar, schoot in de 53ste minuut keihard in het zijnet. De helft van het stadion dacht echter dat de gelijkmaker was binnengeschoten.

Ook Figo kreeg nog zijn moment. De aanvaller kopte in de 78ste minuut van dichtbij over, nadat Barthez zijn dagelijkse blunder had gemaakt. De doelman kon een vrije trap van C. Ronaldo niet controleren, waardoor hij Portugal bijna de kans bood op gelijke hoogte te komen. Figo pakte het cadeautje echter niet uit.

Portugal bleef het tot het einde proberen, maar had simpelweg niet genoeg kracht meer in huis om de 1-1 te forceren. Daardoor heeft Duitsland de voor deze wedstrijd zo gedroomde topfinale: Italië - Frankrijk. Alle sterren zullen aanwezig zijn, want arbiter Larrionda, die dus wel onterecht een strafschop aan het wel betere Frankrijk gaf, deelde geen gele kaarten uit aan de Fransen die op scherp stonden. Alleen wisselspeler Louis Saha is voor de finale geschorst.