vrijdag, 10. maart 2006 - 12:10

Frauderende varkenshouder beboet

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft afgelopen woensdag een varkenshouder aangehouden die zich bezig hield met ongeoorloofde transporten tussen zijn verschillende bedrijven. De varkenshouder uit Midden-Limburg fraudeerde met de gezondheidscertificaten voor export en met de oormerken van de varkens, aldus de AID.

De varkenshouder beschikt over meerdere bedrijven met verschillende kwaliteitsnormen. De houder heeft een A-bedrijf waar strenge hygiëne-eisen gelden, onder andere ter voorkoming van verspreiding van besmettelijke dierziekten. De verdenking bestond dat hij dieren van zijn B-bedrijf, waar minder strenge regels worden gehanteerd, overbrengt naar zijn A-bedrijf.

Bij een controle van een transport afgelopen woensdag kwam het ongeoorloofde veetransport aan het licht. Het transport dat bestemd was voor de export was niet aangemeld. Vervolgens bleken de biggen oormerken te hebben van het A-bedrijf, terwijl ze eerder die dag bij het B-bedrijf waren opgeladen. Verder werd geconstateerd dat er fokzeugen van het B-bedrijf waren overgebracht naar het A-bedrijf. Varkens van een B-bedrijf mogen alleen worden getransporteerd naar een slachthuis of een vleesvarkensbedrijf, zo meldt de AID.

De chauffeur van de vrachtwagen is voor onderzoek aangehouden. Tegen de chauffeur en de varkenshouder zal proces-verbaal worden opgemaakt voor overtreding van onder andere de Identificatie- en Registratiewetgeving en de hygiëneregels. Beide bedrijven van de varkenshouder zijn door de Voedsel en Waren Autoriteit geblokkeerd.
Provincie:
Tag(s):