donderdag, 21. september 2006 - 16:46

Friesland helpt Bulgarije en Roemenië bij toetreding EU

Leeuwarden

De kleine kustplaatsen van Bulgarije en Roemenië worden steeds populairder. Meer en meer toeristen weten deze bijzondere landen te vinden en waarderen. Vooral kustplaatsen zijn erg in trek bij toeristen.

Gevolg is dat er veel meer mensen de landen bezoeken en moeten leven van de voorzieningen in dat gebied. Met name de watervoorzieningen zijn hier nog niet geschikt voor. Zo is er niet voldoende drinkwater en is de afvalwater behandeling niet opgewassen tegen zoveel mensen.
Omdat Friesland een watergebied is met veel expertise op het gebied van drinkwater, afvalwater en afvalbeheer is er door het Cartesius Instituut een tweedaagse workshop georganiseerd. Deze workshop is ontstaan uit het project Frisian Aqua Fair. Dit project faciliteert samenwerking op een regionaal niveau tussen belanghebbenden die een waterlichaam delen, om watermanagement te upgraden.

De Friese Wateralliantie en de provinciale overheden Dobrich van Bulgarije en Constanta van Roemenië gaan op 26 en 27 september met elkaar in overleg. De Friese Wateralliantie die o.a. bestaat uit Van Hall Instituut, Provincie Friesland, Landindustrie, Van der Wiel, Wetsus en het Cartesius Instituut zullen door middel van expertise op het gebied van water ondersteuning bieden om de watervoorzieningen te verbeteren. Zo hoopt Friesland Bulgarije en Roemenië ondersteuning te kunnen bieden bij de toetreding tot de EU volgend jaar.

Gedeputeerde Piet Bijman zal de workshop openen op maandag 25 september om 09.00 uur aan de Zuidergrachtswal 3 te Leeuwarden waar het Cartesius Instituut sinds kort is gevestigd.
Provincie:
Tag(s):