woensdag, 5. april 2006 - 11:26

Fryslân kiest voor snelle intercity in 2007

Fryslân kiest in 2007 voor een snelle Intercity. Het komende half jaar onderzoeken NS en de provincie gezamenlijk de alternatieve mogelijkheden voor 2008. Dat hebben de provincie Fryslân en NS na overleg met elkaar afgesproken.

Voor de provincie en de gemeenten Leeuwarden en Heerenveen was de nieuwe dienstregeling van de NS niet acceptabel. Nadeel van dit dienstregelingmodel is de langere reistijd naar Zwolle en de Randstad voor reizigers vanuit Leeuwarden en Heerenveen. De provincie had al langer de wens om alternatieve mogelijkheden te onderzoeken. Daarbij wordt gedacht aan een extra stoptrein per uur.

NS wilde voor haar nieuwe dienstregeling de beide treinen vanaf Leeuwarden laten rijden als Intercity, die tot Zwolle op alle stations zou stoppen om daarna door te rijden als Intercity naar Rotterdam en Schiphol. Volgens de NS was het een voordeel dat er dan iedere dertig minuten een trein vanaf de Friese stations - en Steenwijk en Meppel – zou vertrekken (doorgaand als Intercity naar de Randstad). Dit zou tot verbetering kunnen leiden van de aansluitingen van het overige OV op deze treinen. Met de dienstregeling van nu is dat niet mogelijk. De stations Akkrum, Grou-Jirnsum en Wolvega zouden bovendien van een uurdienst naar een halfuurdienst gaan. NS berekende dat dit dienstregelingmodel zou kunnen leiden tot meer reizigers.

Gedeputeerde T. Baas: “Het nu afgesproken gezamenlijke onderzoek naar alternatieve mogelijkheden willen we in uiterlijk zes maanden afronden, zodat het resultaat nog van invloed kan zijn op de dienstregeling voor 2008.�
Provincie:
Tag(s):