zaterdag, 21. oktober 2006 - 10:53

'Futuristische bus loopt uit op een debacle'

Eindhoven

De Phileas, een futuristische bus, loopt waarschijnlijk uit op een debacle. Het project werd medio de jaren '90 bedacht als hét hoogwaardige openbaar vervoersmiddel van de regio Eindhoven. Inmiddels zijn er twaalf van deze bussen door busbouwer ATPS uit Helmond gebouwd, maar blijven kampen met technische problemen.

Het regiobestuur Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het SRE, heeft een deadline gesteld dat over twee maanden minstens acht van die twaalf bussen moeten gaan rijden om elk kwartier een bus te kunnen garanderen op de twee lijndiensten naar Eindhoven Airport en Veldhoven.

Op dit moment rijden er maar vier bussen naar Eindhoven Airport. Het technisch gebrek zit met name in het aandrijfsysteem dat werkt met accu's. Of dat systeem nog steeds voldoet wordt momenteel onderzocht door APTS. Als dat niet zo blijkt, dan zal het omgebouwd moeten worden of het project wordt gestopt.

Een ander aspect is het geleide rijden. Dat komt erop neer dat de bus zichzelf bestuurd door op speciale busbanen te rijden waar magneten in zitten verwerkt. Zo herkent de bus zijn route en zou hij zonder de handen van een chauffeur kunnen rijden. Op dit moment zijn er slechts twee van deze banen aangelegd en rijden de bussen nog steeds met een chauffeur. Dat systeem zou pas medio volgend jaar kunnen werken in Eindhoven.

Het project kostte tot nu toe zo'n 44,9 miljoen euro aan ontwikkeling. Het kent vele tegenslagen. De bussen werden èn worden regelmatig teruggeroepen en gaan weer opnieuw naar de garages voor diverse aanpassingen en testen. In 2002 onthulde destijds minister Tinneke Netelenbos de Phileas. Dat ging niet goed, want bus reed bijna de dranghekken in met de minister achter het stuur.
Provincie:
Tag(s):