vrijdag, 8. september 2006 - 15:27

Gasfornuis oorzaak ontploffing zeilschip Medemblik

Alkmaar

Een niet goed werkende thermische beveiliging van het gasfornuis is de oorzaak geweest van de gasexplosie die op donderdag 8 juni plaatsvond op een zeilschip in de haven van Medemblik. Bij deze explosie raakten acht mensen gewond. Uit zowel technisch als forensisch onderzoek is komen vast te staan, dat de thermische beveiliging van het gasfornuis niet goed heeft gefunctioneerd.

Deze beveiliging had ervoor moeten zorgen dat er geen gas uit de leiding stroomt als de gasvlam niet brandt. Het uitgestroomde gas kon zich hierdoor onder de vloer verzamelen en is daar ontploft.

Ten behoeve van een zeilkamp, waren er op het zeilschip twintig mensen aanwezig. Zij maakten deel uit van een groep van 83 scholieren en leerkrachten uit Zwijndrecht.

Het Openbaar Ministerie heeft de onderzoeken van het KLPD en het NFI ontvangen. Aan de hand van het dossier zal het Openbaar Ministerie de mogelijke strafrechtelijke consequenties van het incident beoordelen. Het KLPD zal de branchevereniging voor de Bruine Vloot informeren.
Provincie:
Tag(s):