donderdag, 19. oktober 2006 - 8:25

Geboortebos in Tilburg én Matagalpa

Tilburg

De gemeente Tilburg gaat samen met de Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) en de stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa in Tilburg én Matagalpa (Nicaragua) een Geboortebos aanleggen. Sinds 1990 plant de Stichting Nationale Boomfeestdag geboortebomen voor nieuwe wereldburgers in speciale Geboortebossen. Geboortebossen staan symbool voor het feit dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld.

Het wordt een echt bos waarin bomen groeien voor de nieuwe wereldburgers. Na verloop van jaren zullen de individuele bomen niet herkenbaar meer zijn, maar de jaarlijks geplaatste plaquettes met daarop de namen en geboortedata van de kinderen vormen dé geboortemonumenten. Iedereen kan voor € 27,50 meedoen aan het realiseren van dit Geboortebos. De ouders krijgen een geboortecertificaat als aandenken en ontvangen een uitnodiging om voor hun kind een boom te planten. Eén keer per jaar worden alle geboortebomen op feestelijke wijze geplant.

Het Tilburgse Geboortebos wordt geplant op een perceel dat grenst aan het bestaande Noorderbos. Op de volgende Boomfeestdag (21 maart 2007) worden op feestelijke wijze de eerste geboortebomen geplant als officieel startmoment. Het bijzondere aan het Tilburgse Geboortebos is dat de gemeente Tilburg via de stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa voor iedere geboorteboom in Tilburg een boom laat planten in Matagalpa. Zo ontstaat daar tegelijkertijd ook een Geboortebos, wat goed aansluit bij de milieudoelstellingen van de stichting.

Het Geboortebos in Tilburg is uniek omdat het de eerste keer is dat een gemeente een eigen Geboortebos realiseert in samenwerking met SNB. SNB heeft zelf al Geboortebossen gerealiseerd in boswachterij Ugchelen (Gelderland) en het Gagelbos (gemeente Utrecht) en een derde geboortebos komt tot stand in de gemeente Mierlo (bij Eindhoven).
Provincie:
Tag(s):