woensdag, 24. mei 2006 - 21:28

Geboren: 220 pond en gezond!

Emmen

Op 24 mei om 17.30 uur is in Dierenpark Emmen olifantje Unt Bwe geboren. De naam, afkomstig uit het Birmaans betekent: "Onverwacht, maar toch blij!" Het kalfje is een stiertje en hij heeft deze naam gekregen omdat het lange tijd niet duidelijk was of moeder, Swe San Thay (Gouden Overvloed), drachtig was. Er waren geen paringen waargenomen en bovendien was Swe San Thay eerder al eens schijnzwanger geweest.

Afgelopen week begon het er dan toch op te lijken, dat zij wel degelijk en met succes door de grote olifantenstier Radza was gedekt. Gisteren had ze duidelijk zichtbare weeën en bleef ze, samen met haar vriendin Annabel, op stal.
Aan het einde van de middag kwam Unt Bwe ter wereld, na een vlotte bevalling en temidden van de hele kudde. De opgewonden andere olifanten hadden natuurlijk grote belangstelling voor de nieuwe aanwinst. Met name de jonge vrouwtjes konden niet met hun slurf van de pasgeborene afblijven. Alleen Radza hield zich afzijdig. Vader had meer belangstelling voor het avondeten.

Het babyolifantje stond binnen vijf minuten, zij het wat wankel, op zijn pootjes en had in het begin moeite om temidden van al die opdringerige vrouwen zijn moeder te vinden. Inmiddels drinkt hij prima bij haar. Alles lijkt er op dat de kleine (geboortegewicht 110 kilo) in blakende gezondheid verkeert. Als de weersomstandigheden een beetje gunstig zijn gaan moeder en zoon binnenkort al met de rest van de kudde mee naar het buitenverblijf. Maar ook in de stal zijn ze voor het publiek te zien.
Provincie:
Tag(s):