dinsdag, 24. januari 2006 - 10:29

'Gebruik je hoofd, niet je airbag'

Den Haag

Maar liefst 35 leden van de ANWB zijn actief bij een unieke verkeerscampagne van de provincie Drenthe. In die provincie is de campagne 'Gebruik je hoofd, niet je airbag' van start gegaan. Deze richt zich op het voorkomen van zogenoemde bermongevallen. Bij een dergelijk ongeval verliezen bestuurders de controle over het stuur na een kort moment van onoplettendheid.

De noodzaak van de campagne is duidelijk: In maar liefst 40% van de ongevallen met dodelijke afloop in Drenthe gaat het om bermongevallen. Ook raken ieder jaar bijna 400 mensen in Drenthe (ernstig) gewond bij een bermongeval.

Drenthe is de eerste provincie in Nederland die op dergelijke grootschalige wijze campagne voert. Als campagne-middelen worden posters, tv-spotjes en materiaal in abri's ingezet.

De provincie Drenthe wil hiermee bereiken dat automobilisten zich ervan bewust worden welke risico's ze nemen in het verkeer. Mensen realiseren zich vaak nog onvoldoende dat slechts kleine handelingen, in een auto de oorzaak kunnen zijn van een ongeval. Het gaat om handelingen zoals eten en drinken, het aansteken van een sigaret, het verwisselen van een cd, iemand bellen of op de kaart lezen.

ANWB-vrijwilligers zullen de komende twee weken posters en kaarten op 400 locaties in Drenthe afleveren. Dit doen zij onder andere bij scholen, artsen, apotheken, rijscholen en de politie.
Provincie:
Tag(s):