zaterdag, 4. maart 2006 - 10:01

Gecombineerde oefening Landmacht en Luchtmacht

Soesterberg

Onder leiding van de 43ste Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht oefent de Deployment Task Force (DTF) ISAF Zuid in de periode 6 t/m 10 maart 2006 in de provincies Utrecht en Gelderland. De DTF is de eenheid die kwartier gaat maken voor de missie in Uruzgan, Afghanistan. Dit zal de laatste oefening zijn van deze eenheid voor aanvang van de uitzending naar Uruzgan. Tijdens deze oefening werken Landmacht en Luchtmacht nauw samen in aspecten die de 43ste Mechbrig moeten voorbereiden op situaties die zich in uitzendgebieden kunnen voordoen.

De oefening wordt ondersteund door de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De Tactische Helikopter Groep van de Luchtmacht, welke gevormd wordt door de vliegbasis Gilze-Rijen en vliegbasis Soesterberg, ondersteunt de brigade tijdens hun verplaatsingen vanaf de vliegbasis Soesterberg en vliegbasis Gilze-Rijen. Zowel Cougar transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg als Apache gevechtshelikopters van de vliegbasis Gilze-Rijen worden hierbij ingezet. Tijdens de oefening blijven de geldende minimum vlieghoogten onverkort van kracht.

De oefening begint op maandag 6 maart met de verplaatsing van vele militaire voertuigen vanuit Duitsland naar de vliegbasis Soesterberg. Tijdens de gehele oefenperiode dient rekening te worden gehouden met de aanwezigheid en verplaatsing van lange colonnes militair tactische voertuigen via de voor het openbaar verkeer openstaande wegen. Van dinsdag 7 maart tot en met donderdag 9 maart zullen vele militaire voertuigen zich onder meer via de steden Amersfoort, Leusden, Voorthuizen, Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Wezep, ´t Harde, Soesterberg, Woudenberg, Barneveld, Lunteren, Harskamp, Stroe, Uddel, Elspeet, Vierhouten en Epe verplaatsen naar de diverse oefenterreinen. Daarbij zal getracht worden het overige verkeer zo min mogelijk te hinderen, terwijl de bebouwde kom in principe wordt gemeden.

Door de eenheden wordt gebruik gemaakt van de militaire oefenterreinen: Vlasakkers (Amersfoort), Ermelose Heide, Doorenspijkse Heide, Leusder Heide, Stroesche Zand (Stroe, Garderen) en het ASK. Door de eenheden wordt alleen gebruik gemaakt van oefenmunitie op de militaire oefenterreinen en militaire complexen.
Provincie:
Tag(s):