woensdag, 9. augustus 2006 - 12:26

Geen aanwijzingen voor fraude in betaald voetbal

Den Haag

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft het oriënterend onderzoek naar fraude in het Nederlandse betaald voetbal afgesloten. In het onderzoek is geen enkel bewijs gevonden dat er spelers omgekocht zijn. Ook is niet gebleken dat spelers benaderd zijn om uitslagen van wedstrijden te beïnvloeden, noch dat zij anderen daartoe benaderd zouden hebben.

In januari van dit jaar is aangifte gedaan door een ex-vriendin van een speler van ADO Den Haag bij de politie in Rotterdam. Ook werd de politie Rotterdam benaderd door het blad Voetbal International. De redactie van dat blad liet weten te beschikken over informatie over omkoping in het Nederlands betaald voetbal.

De politie in Rotterdam heeft de zaak overgedragen aan het Haagse OM, omdat met name een speler in beeld was die in het seizoen 2004-2005 voor de Haagse voetbalclub ADO speelde.

Het onderzoek, waar 15 rechercheurs bij betrokken waren, heeft zich met name gericht op gedrag van een aantal spelers rond wedstrijden van ADO Den Haag en van RBC in het seizoen 2004-2005.

In de loop van dit onderzoek zijn vier personen als verdachte aangemerkt. Zij zijn gehoord en er heeft naar hen een financieel onderzoek plaatsgevonden. Daarnaast zijn negen betrokkenen, veelal uit de wereld van het betaald voetbal, als getuige verhoord. Zowel van verdachten als van een aantal getuigen zijn gedurende enige tijd de telefoons getapt. Op geen enkele wijze is de verdenking van fraude door verdachten bewezen kunnen worden.
Categorie:
Tag(s):