zaterdag, 4. maart 2006 - 18:39

Geen confrontatie tussen links en rechts

Bij het oorlogskerkhof in Ysselstein zijn zaterdagmiddag geen ongeregeldheden uitgebroken. De extreem rechtse groepering Blood & Honour had aangekondigd om een krans te leggen op de begraafplaats waar ruim 30.000 gevallen Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog liggen. In een reactie daarop kondigde de linkse groepering AFA Nijmegen aan een tegendemonstratie te zullen houden.

Voor burgemeester Jos Waals van Venray was dit reden om een noodverordening in te stellen. Hierop besloot Blood & Honour van de kranslegging af te zien. Leden van AFA Nijmegen waren wel aanwezig, maar hierdoor ontstonden geen ongeregeldheden laat de gemeente weten. Politie en Koninklijke Marechaussee waren aanwezig om alles goed te laten verlopen.

Een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Nijmegen is relatief rustig verlopen, zo meldt de politie zaterdagmiddag. De demonstratie werd gehouden in de wijk Oud-Oost.

Voorafgaand aan de demonstratie was er op de Batavierenweg een groep van ongeveer 50 personen die de nog niet gestarte groep demonstranten bekogelde met sneeuwballen. Hierop werd een bevel gegeven dat deze groep zich moest verwijderen. Vervolgens is deze groep met behulp van ME in de richting van het centrum van Nijmegen begeleid. Hierbij is geen geweld gebruikt.

De demonstratie vond plaats onder zeer geringe publieke belangstelling. Aan de demonstratie namen naar schatting 50 tot 60 demonstranten deel.
Provincie:
Tag(s):