donderdag, 9. februari 2006 - 9:20

'Geen goud voor de Nederlandse schaatsers'

Turijn

Geen enkele Nederlander mag zich momenteel de beste schaatser ter wereld noemen op de verschillende afstanden. De top van de TSS Speed Skating Ranking wordt bij de heren voornamelijk aangevoerd door Amerikanen. Sven Kramer, Jan Bos en Mark Tuitert zijn (met elk een tweede plaats) nog de hoogst geklasseerde Nederlandse schaatsers in de nieuwste ranglijst. Bij de dames domineert de Duitse Anni Friesinger op drie afstanden.

De TSS Speed Skating Ranking is een speciaal computermodel dat is ontworpen door Team Support Systems (TSS) in samenwerking met de vakgroep Econometrie van de RUG. Eerder is al de Schaatslijst Aller Tijden gepubliceerd. Nu is aan de vooravond van de Olympische Winterspelen de geactualiseerde ranglijst van de beste schaatsers in de afgelopen twee seizoenen doorgerekend.

Uit de TSS Speed Skating Ranking valt verder op te maken dat slechts bij vier van de tien verschillende Olympische afstanden Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen in de top drie staan. Dat zijn Jan Bos (tweede op de 1000 meter), Bob de Jong (derde op de 5000), Sven Kramer (tweede op de 10 kilometer), Carl Verheijen (derde op de 10 kilometer) en Ireen Wüst (derde op de 1500 meter). Mark Tuitert staat weliswaar tweede op de 1500 meter, maar hij doet op die afstand niet mee in Turijn.

Momenteel wordt de ranglijst bij de mannen aangevoerd door Joji Kato (500), Shani Davis (1000 en 1500), Chad Hedrick (5000) en Oystein Grødum (10 kilometer). Bij de dames zijn Manli Wang (500), Chiara Simionato (1000) en Anni Friesinger (1500, 3000 en 5000) de beste schaatsers. Na afloop de komende Olympische Spelen zal de TSS Speed Skating Ranking worden geactualiseerd.

Ook deze ranglijst is tot stand gekomen door de uitslagen van alle internationale schaatswedstrijden te vergelijken. Doorslaggevend voor de nieuwe ranglijst is niet, zoals bij de Adelskalender, het puntentotaal van de persoonlijke records van de schaats(st)ers, maar alle onderlinge verschillen en het zogeheten ‘gewogen gemiddelde’ van de beste resultaten in de afgelopen seizoenen. Bij de samenstelling van de TSS Speed Skating Ranking zijn derhalve ook correcties toegepast op het feit dat er op verschillende banen wordt gereden.
Categorie:
Tag(s):