donderdag, 18. mei 2006 - 14:59

Geen strafvervolging in zaak Andrea Luten website

Assen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen stelt geen strafvervolging in naar aanleiding van het onderzoek naar smaad en belediging via de website 'wievermoordeandrea.punt.nl'. Op de site werden vragen gesteld over de rol van de ouders met betrekking tot de moord op hun dochter.

Naar aanleiding daarvan hebben de heer en mevrouw Luten in december 2005 aangifte gedaan van smaad en belediging bij de regiopolitie Drenthe.

Onder leiding van het OM te Assen is vervolgens een onderzoek ingesteld door de regiopolitie Drenthe en de digitale recherche in Groningen. Er zijn 2 personen als verdachte gehoord. Dit betreft de maker van de website ‘wievermoordeandrea.punt.nl’ en een man die zich uitgaf als Bertus en teksten publiceerde op deze website. De politie is beide verdachten op het spoor gekomen via het IP-adres van hun computers. Deze unieke adressen zijn verstrekt door de eigenaar van de domeinnaam ‘punt.nl’.

Het OM is van mening dat de teksten op de site zonder meer verwerpelijk zijn maar in juridische zin niet te kwalificeren zijn als een strafbaar feit. Daarbij heeft een rol gespeeld dat de beide verdachten zeggen te hebben gehandeld uit onvrede over het stopzetten van het onderzoek naar de moord op Andrea Luten en door het plaatsen van uitdagende teksten hoopten zij alsnog een oplossing te forceren. Het OM benadrukt dat beide verdachten een volstrekt verkeerde en voor de familie Luten pijnlijke manier hebben gekozen om hun onvrede te uiten. Het is uiteraard ongepast de heer en mevrouw Luten, die het verlies van hun dochter Andrea hebben moeten doorstaan, impliciet en zonder nadere onderbouwing te confronteren met de vraag naar hun eigen betrokkenheid daarbij.

Desalniettemin meent het Openbaar Ministerie dat er, mede gezien in het licht van de vrijheid van meningsuiting, geen sprake is van een strafbaar feit.

Mevrouw Luten is door de officier van justitie in een persoonlijk gesprek van deze beslissing op de hoogte gebracht. Daarbij was een vertrouwenspersoon van de familie aanwezig.
Provincie:
Tag(s):