dinsdag, 12. december 2006 - 8:49

Gelderland geeft OV toekomst

Nieuwe aardgasbussen rijden tussen Wageningen en station Ede-Wageningen, waar een snellere en makkelijker overstap is gerealiseerd met de trein. Bus en trein rijden vaker en zijn beter op elkaar afgestemd. Met de komst van deze Valleilijn wordt reizen comfortabeler, veiliger, sneller en goed toegankelijk met bijpassende infrastructuur.

Uniek is de integratie van bus en trein. Met deze plannen wordt beter gebruikgemaakt van het bestaande spoor met alle vernieuwingen die mogelijk zijn.

Valleilijn, speciale jongerencoupés en eigen uitstraling
Connexxion gaat de nieuwe treinen voor elk wat wils inrichten. Zo zal een deel van de trein worden ingericht speciaal voor jongeren die clips kunnen kijken op grote beeldschermen. Maar ook komen er een stiltecoupé en een ruimte, geschikt voor het vervoer van fietsen, rolstoelen en kinderwagens. De special hiervoor gebouwde treinen gaan vanaf volgend jaar rijden.

De Valleilijn heeft een eigen ‘Valleilijn-uitstraling’, zowel voor bus als trein en haltes. De huisstijl is uitgevoerd in opvallend blauw die overal terugkomt. De haltes zijn voorzien van zitstenen en opvallende verlichting.

De nieuwe aardgasbussen dragen bij aan een schoner vervoer, ook in het kader van de nieuwe Wet Luchtkwaliteit. Om de overwegveiligheid aan te pakken wordt naar verwachting in januari een intentie-overeenkomst gesloten met ProRail, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Daarnaast zijn de voorbereidingen in gang voor de bouw van nog 2 nieuwe stations aan de valleilijn, Station Hoevelaken en Barneveld-Zuid.

Met de start van de Valleijlijn gaat Connexxionn de hele dag en ’s avonds 2x per uur rijden tussen Amersfoort en Ede/Wageningen. Tussen Barneveld-Noord en Amersfoort laat Connexxion in de spits elk half uur extra pendeltreinen rijden, dus 4 x per uur tussen Barneveld- Noord en Amersfoort. Dit maakt het overstappen van auto of bus op trein op het nieuwe transferium Barneveld-Noord nog aantrekkelijker.

De provincie streeft met haar OV-beleid naar een reizigersgroei in het openbaar vervoer door het aanbieden van meer kwaliteit in een samenhangend systeem van bus- en treinvervoer.

De Valleilijn vormt de OV-as tussen Wageningen, Ede en Amersfoort en wordt daartoe heringericht, wat wil zeggen: hogere frequentie, meer comfort en snellere verbindingen, zowel voor bus als trein.
Provincie:
Tag(s):