donderdag, 13. april 2006 - 13:28

Gelderland waarschuwt voor paasvuren

De provincie Gelderland waarschuwt inwoners met overlast dat kan ontstaan door de paasvuren. De vuren kunnen voor enige overlast zorgen in de vorm van luchtveront- reiniging zoals, rook, stof en stank. De mate hiervan is zeer afhankelijk van de weersomstandigheden: hoe droger het weer, des te meer last zal er zijn; en hoe oostelijker de wind, hoe meer last we kunnen hebben van de Duitse paasvuren.

Vorig jaar waren er honderden meldingen en klachten bij de politie en de provincie. Deze klachten kwamen van bezorgde mensen die niet konden slapen en/of dachten dat er ergens brand was. De geur van het paasvuur reikte tot in Almere en Bussum.

Enkele jaren geleden heeft het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de luchtverontreiniging door de paasvuren gemeten. Daaruit is gebleken dat de luchtverontreiniging iets hoger was dan normaal. De provincie heeft een globale inventarisatie gehouden bij alle gemeenten in Oost-Gelderland (ten oosten van de IJssel) en bij de aangrenzende Duitse gemeenten in Noordrijn Westfalen. Hieruit blijkt dat in vele gemeenten op beide paasdagen paasvuren zijn gepland.
Provincie:
Tag(s):