vrijdag, 2. juni 2006 - 17:28

Gelderse scholen in finale Shell Young Technical Award

Amsterdam

Vijf scholenteams uit de provincie Gelderland hebben zich geplaatst voor de finale om de Shell Young Technical Award op 20 juni in het science center NEMO in Amsterdam. In totaal strijden elf teams uit heel Nederland met hun inzendingen om de hoofdprijs van de creatieve techniekwedstrijd.

Opdracht was om een machine te bouwen die voor 95% uit oude apparaten bestaat en kan bewegen. De award-winnaar gaat naar het Cité dex Science in Parijs, het meest originele team wint een bezoek aan het Museum Jean Tinguely in Basel.

De techniekwedstrijd voor teams uit de basisvorming van vmbo, havo en vwo startte op 9 januari en is een initiatief van Shell Nederland en science center NEMO. Bijna 350 teams vroegen het lesmateriaal aan dat bij de wedstrijd hoort, de organisatie ontving 60 inzendingen en nomineerde uiteindelijk 11 creaties voor de finale. De provincie Gelderland is met vijf nominaties de best vertegenwoordigde provincie. De teams komen van scholen uit Groenlo, Zutphen, Ede en Doetinchem (2 teams).

De deelnemende teams ontwikkelden hun inzending tijdens schoolvakken als techniek en natuurkunde. Het enthousiasme was op sommige scholen zo groot dat docenten van andere vakken wat van hun lestijd afstonden zodat de scholieren hun inzendingen konden vervolmaken. Elk team bestaat uit vier tot zes leerlingen en de verhouding jongens- en meisjesteams is gelijk.

De elf genomineerde inzendingen worden tijdens de finale op 20 juni na een presentatie door de teams beoordeeld door een jury die bestaat uit: Rein Willems, president-directeur Shell Nederland, Wim Pijbes, directeur Kunsthal Rotterdam en Rob van Hattum, inhoudelijk directeur science center Nemo. Geïnteresseerden zijn vanaf 13.30 uur welkom om de presentaties en jurering bij te wonen.

'Nederland barst van het creatief en technisch talent', vindt jurylid Rein Willems. 'Kijk alleen maar naar de namen van genomineerde inzendingen als Draaiende Danseres, Catminator en Lady’s Night.' Met de techniekwedstrijd willen Shell en NEMO jongeren stimuleren hun technisch en creatief inzicht te laten zien. Willems: 'Met de award geeft Shell uiting aan haar inzet om de belangstelling voor techniek onder jongeren te vergroten.

Mede-initiatiefnemer science center NEMO ondersteunt die doelstelling als grootste interactieve leeromgeving op het gebied van wetenschap en technologie in Nederland. Een fantastische plaats om de award uit te reiken.�
Provincie:
Tag(s):