vrijdag, 14. april 2006 - 14:10

'Geldwolf in schaapskleren'

Krista van Velzen, Tweede-Kamerlid namens de SP, geeft in een brief aan burgemeester Kuiper van Skarstelân haar complimenten voor de voortvarende wijze waarop de burgervader het gebruik van schapen als levende reclamezuil heeft aangepakt. Zij zegt blij te zijn dat Kuiper snel stelling heeft genomen tegen dit soort landschapsvervuiling en commerciële dierenmisbruik.

In een aan de snelweg gelegen weiland in Joure lopen sinds vorige week 12 schapen voorzien van een dekkleed met een reclame boodschap rond. ‘Op zich is het geen nieuw fenomeen dat mensen dieren van kleding voorzien.’ Zegt Krista van Velzen. ‘Paarden en koeien krijgen geregeld een dekje aangemeten in koude seizoenen.’

Het is volgens haar dan ook frappant dat een dier dat echt geen enkele behoefte heeft aan deze extra bescherming - een schaap is immers al voorzien van een warme vacht - voor dit project is uitgekozen. Het toont volgens haar wel aan dat deze stunt puur gericht is op commerciële belangen.

Van Velzen stelt: ‘Dat als we het al acceptabel zouden gaan vinden dat ons landschap vervuild zou worden met levende reclamezuilen, dan zou ik in ieder geval voor de koe hebben gekozen. Want als koeien met een dekje in de wei staan, staan ze tenminste in de wei in plaats van 365 dagen per jaar op stal, wat voor steeds meer koeien de realiteit is.’

’Het kamerlid neemt aan dat ook minister Veerman inziet dat schapen geen extra jasje nodig hebben en is dan ook benieuwd welke stappen hij gaat nemen om het gebruik van dieren als reclamezuilen tegen te gaan. ‘De geldwolf in schaapskleren’, zo noemt van Velzen de creatieve meneer die dit allemaal bedacht heeft, is met verschillende grote bedrijven in gesprek voor een vervolg op deze actie.

‘Tja, als er één schaap over de dam is, nietwaar?’ Het kamerlid vertrouwt er in ieder geval op dat hij in de gemeente Skarstelân niet hoeft aan te kloppen met billboardpony’s of varkens met reclamepetjes. En zij hoopt dat andere burgemeesters het goede voorbeeld van Kuiper zullen volgen.

De Jouster ambtenaren gaan nu op zoek naar juridische handvatten om de initiatiefnemer een halt toe te roepen. Tot die tijd zullen de schapen de aangemeten reclame boodschappen moeten showen.
Provincie:
Tag(s):