donderdag, 5. oktober 2006 - 8:41

Geloof en bijgeloof in het Regionaal Archief Nijmegen

Nijmegen

Het Regionaal Archief Nijmegen houdt op de landelijke archievendag op zaterdag 14 oktober van 11.00 tot 17.00 uur Open Dag. Het thema van de Open Dag is 'Geloof of bijgeloof?'.Aan de hand van boeken, documenten en foto's wordt duidelijk dat de scheidslijn tussen geloof en bijgeloof niet altijd even simpel te trekken is.

Om dit te illustreren is er documentatie over hekserij, foto's van oude kloosters en weeshuizen en informatie over het verhaal achter de wensboom van Overasselt (zie bijgevoegde foto). Ook is er een doorlopende filmvoorstelling met fragmenten over geloof en bijgeloof.

Op de Open dag kan de bezoeker zien wat het Archief in huis heeft. Er zijn een aantal bijzondere stukken te zien die normaal niet worden vertoond aan publiek. Ook is er een tentoonstelling over het thema geloof of bijgeloof. Er zijn rondleidingen door het depot en het restauratieatelier. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Bezoekers kunnen meedoen aan een prijsvraag, met als hoofdprijs een exemplaar van de driedelige Stadsgeschiedenis Nijmegen.

Om 13.30 uur zetten wethouder Lucassen van de gemeente Nijmegen en dr. H. Laeven van het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit op ludieke wijze de eerste stap naar een toekomstige (virtuele) samenwerking tussen beide organisaties. De samenwerking leidt tot een ruimere digitale toegankelijkheid van archiefstukken. Aansluitend geeft dr. L. Winkeler van het KDC een lezing onder de titel: 'Bijgeloof bestaat niet'.

De toegang tot het Regionaal Archief Nijmegen is gratis. Het Archief is gevestigd aan de Mariënburg 27 in Nijmegen.

Kijk voor meer informatie op: www.nijmegen.nl en www.archievendag.nl.
Provincie:
Tag(s):