maandag, 18. december 2006 - 21:20

Gemeente Amstelveen wint Ewerkprijs

Amstelveen

Afgelopen vrijdag 15 december ontvingen Raymond van Trirum en Erik Kogenhop van het team ICT van de gemeente Amstelveen de Ewerkprijs uit handen van voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversvereniging VNO/NCW. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een glazen kunstwerk, kregen zij voor het bedenken en laten uitvoeren van een beveiligde E-werkplek voor Amstelveense politici. Die krijgen vanaf een thuiswerkplek toegang tot het gemeentelijke netwerk.

De politici kunnen via een zogenaamde thin client, een “mini-pc� dat de verbinding legt met het gemeentenetwerk, toegang krijgen tot het gemeentelijke netwerk. Via het netwerk kunnen zij bij hun bestanden, e-mail en raadsstukken en hebben zij toegang tot internet en intranet. De thin client zelf bevat geen harddisk.

Alle informatie wordt op het netwerk opgeslagen. De gemeente heeft ook een extra beveiliging geïnstalleerd. Het systeem draait naast de thuispc en is uitermate veilig. Op afstand kunnen de ICT’ers bestanden en applicaties installeren en ondersteuning bieden.

Wethouder Hellendall die ICT in zijn pakket heeft, is uitermate trots en rekent op nog meer succes in de vernieuwing door ICT van de gemeente. Burgemeester Van Zanen is één van de frequente gebruikers: “De gemeente biedt hiermee een betrouwbare toegang tot het gemeentenetwerk. Ik maak er volop gebruik van. Sterker nog, ik zou niet meer zonder kunnen. De grens van 9 tot 5 uur vervaagt met E-werken. Dat ik mijn werkzaamheden op de PC thuis kan voortzetten en vooral veilig kan wegschrijven, is een belangrijke voorwaarde voor het kunnen uitoefenen van mijn functie�.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van het afgelopen voorjaar wilde de gemeente haar raadsleden, burgemeester en wethouders en commissieleden via een beveiligde en vernieuwde E-werkplek toegang geven tot de voor hun relevante informatie. De ICT’ers ontwikkelde een concept en lieten het door een externe partij technisch ontwikkelen. En dat is beloond.

Het Nederlands EwerkForum wil met deze prijsuitreiking, die al sinds 1999 plaatsvindt, het ewerken in
Nederland bevorderen. Onder ewerken verstaat zij “plaats- en tijdonafhankelijk werken met behulp van informatie- en communicatietechnologie (ICT)�. Hieronder vallen begrippen als telethuiswerken,televergaderen en videoconferencing.

Amstelveen versloeg hiermee de twee andere genomineerden, te weten Essent (Kantoorconcept Fit Inn + Wireless office)en Sabic (Nieuw kantoorconcept).
Provincie:
Tag(s):