dinsdag, 21. februari 2006 - 20:44

Gemeente gaat jongeren met schulden helpen

Breda

Door middel van het aanbieden van professionele lespakketten van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) wil de gemeente Breda scholieren leren omgaan met geld. Ook biedt de gemeente enkele scholen aan gastlessen te verzorgen over geld en budgetteren.

De gemeente Breda benadert scholen actief omdat steeds meer jongeren schulden hebben. Het komt voor dat basisschoolleerlingen in de bovenbouw al geld lenen bij vriendjes of bij familie. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat met name Vmbo-leerlingen veel geld uitgeven. Vaak meer dan zij hebben. Tegelijkertijd gaan juist Vmbo-leerlingen actief op zoek naar informatie over geld uitgeven en het voorkomen van schulden.

De gemeente kiest voor het geven van voorlichting, omdat de kans groot is dat jongeren die meer geld uitgeven dan zij hebben, in de toekomst met schulden te maken krijgen. De gevolgen daarvan lopen uiteen van rood staan op een bankrekening tot een beroep doen op de gemeente. Voor begeleiding bij het oplossen van de schulden kunnen volwassenen in Breda terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank. Jaarlijks maken hier meer dan 800 Bredase huishoudens gebruik van.

Gebleken is dat mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, als volwassene minder vaak en minder gauw schulden hebben. Met deze kennis heeft het NIBUD verschillende lespakketten ontwikkeld, zodat scholieren op school al op jonge leeftijd geleerd wordt met geld om te gaan.
Provincie:
Tag(s):