maandag, 20. februari 2006 - 17:53

Gemeente krijgt eerste CO2-Bomenprijs

Veendam

De gemeente Veendam heeft het afgelopen jaar op Boomfeestdag per inwoner het meeste CO2 uit de lucht gehaald door het planten van bomen. Daarom heeft burgemeester Meijerman van Veendam maandag uit handen van staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu, mede namens Stichting Nationale Boomfeestdag, GreenCard Visa en Milieu Centraal de CO2-Bomenprijs gekregen.

De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een beeldje dat 'De Plantertjes' heet. Veendam (28.250 inwoners) heeft 5.000 bomen geplant. Deze nemen samen 50.250 kg CO2 op. Dit staat gelijk aan het compenseren van 150.000 km rijden per auto. Per inwoner is dit gemiddeld 1,78 kg CO2. Dit is vergelijkbaar met de CO2 die vrijkomt om veertig uur televisie te kijken. Hiermee loopt gemeente Veendam voorop in het terugdringen van broeikasgassen door het planten van bomen.

Met zijn aanwezigheid onderstreept staatssecretaris Van Geel het belang van klimaatmaatregelen. Energiebesparing en duurzame energie zijn van wezenlijk belang, maar ook het opnemen van broeikasgassen door bomen. Bomen die groeien nemen broeikasgassen op en dragen zo bij aan een beter klimaat. Zolang ze in de groei zijn slaan ze broeikasgassen op in stammen, takken en wortels. Ze ademen zuurstof uit. Stichting Nationale Boomfeestdag schat dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 al ruim 10 miljoen bomen zijn geplant. Daarmee is naar schatting 120 miljoen kilogram CO2 opgenomen.
Provincie:
Tag(s):