maandag, 30. oktober 2006 - 12:09

Gemeente organiseert gratis fiets APK

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn organiseert in samenwerking met enkele fietshandelaren uit Apeldoorn, Beekbergen, Loenen, Ugchelen en Klarenbeek de Fiets APK.De actie gaat op 31 oktober 2006 van start.Tot oudejaarsdag kunnen fietsers bij de deelnemende dealers terecht voor een gratis veiligheidskeuring.

Voor bezoekers en bewoners van het centrum is er op 2 november 2006 een keuringstation op het Marktplein.

De Fiets APK vindt plaats op basis van een gekwalificeerde checklist. Elke goedgekeurde fiets krijgt een officiële APK-sticker. Bovendien krijgt iedereen een witte voorreflector cadeau, zodra de fiets is goedgekeurd. Vertoont een fiets mankementen, dan geeft de fietsspecialist advies en kostenopgaaf voor herstel. Na reparatie komt de fiets in aanmerking voor een gratis herkeuring, sticker en voorreflector.

Naast de Fiets APK kunnen fietsers bij de deelnemers, evenals voorgaande jaren, hun fietsverlichting weer op de eerste woensdag van november van 13.30 tot 17.30 uur gratis laten repareren. Het betreft dan eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van bedrading en lampjes. De deelnemende fietshandelaren zijn te herkennen aan de actieposters van de Apeldoornse Fiets APK.

Met de Fiets APK wil de gemeente bijdragen aan veiliger (fiets-) verkeer in Apeldoorn. De actie valt samen met de landelijke campagne ‘Val op, fiets verlicht’. De meeste jongeren zijn aangewezen op hun fiets voor het ‘woon-schoolverkeer’ dat in de winter overwegend in schemerdonker plaatsvindt. Een fietser zonder deugdelijke verlichting is voor automobilisten vaak pas op het allerlaatste moment zichtbaar, met alle risico’s van dien.

Om de fietsen te testen, heeft de gemeente een bondgenoot gevonden in de deelnemende fietshandelaren. De meeste rijwielhandelaren hebben enthousiast aan een oproep van de gemeente gehoor gegeven. Dit betekent dat zij gratis tijd uittrekken voor de veiligheidscontrole en bijbehorende advisering.

De Fiets APK heeft een vrijblijvend karakter.
Provincie:
Tag(s):