zaterdag, 12. augustus 2006 - 10:11

Gemeente treedt op tegen illegale feesten

Hardenberg

De gemeente Hardenberg staat niet toe dat in de gemeente feesten en evenementen zonder de benodigde vergunningen worden gehouden. Organisatoren van dergelijke feesten zonder vergunning kunnen een brief van de gemeente tegemoet zien waarin de gemeente vraagt het feest of evenement te beëindigen, onder last van een dwangsom. In de afgelopen week was de gemeente Hardenberg genoodzaakt op te treden tegen feesten in de gemeente waarvoor geen vergunning was aangevraagd. Het ging om feesten in Balkbrug en in Bergentheim. Een evenement of feest dat voor publiek toegankelijk is, is vergunningsplichtig. Voor een muziekfeest is in de meeste gevallen ook een ontheffing geluidhinder nodig.

De organisatoren van deze evenementen zijn door de gemeente aangeschreven de overtreding te beëindigen, onder last van een dwangsom. In Balkbrug zijn strenge voorwaarden gesteld om de organisatie de gelegenheid te geven het feest binnen een door de gemeente gestelde termijn te beëindigen. In Bergentheim is in overleg met de organisatie bij wijze van hoge uitzondering en onder strenge voorwaarden het feest voor één avond gelegaliseerd. Als de organisatoren zich niet aan deze strenge voorwaarden houden, krijgen ze alsnog een dwangsom van vele duizenden euro’s opgelegd.

Dergelijke feesten en evenementen vallen onder het evenementenbeleid van de gemeente, dat niet alleen evenementen bevordert maar ook de belangen van bijvoorbeeld omwonenden beschermt. Belangrijkste punten in het evenementenbeleid zijn dat per locatie twee evenementen per jaar georganiseerd mogen worden die niet langer mogen duren dan twee dagen. Meerdaagse evenementen mogen slechts één keer per jaar op een locatie plaatsvinden. Evenementen met een luidruchtig karakter moeten om 01.00 uur worden beëindigd. Tot 02.00 uur wordt de gelegenheid gegeven de festiviteiten voor te zetten waarbij de geluidsbelasting moet zijn teruggebracht.

Ook zijn maximale waarden vastgesteld voor het aantal decibels. Voor traditionele feesten zoals Dedemsvaria of Gramsbergen Lichtstad gelden ruimere voorwaarden.

Inwoners, die een publiek toegankelijk feest of evenement organiseren, moeten daarvoor minsten zes weken voor aanvang van het evenement een vergunning aanvragen bij de gemeente Hardenberg. Deze aanvragen worden in het huis-aan-huisblad De Toren gepubliceerd, zodat belanghebbenden de gelegenheid hebben te reageren.
Provincie:
Tag(s):