donderdag, 21. december 2006 - 20:57

Gemeenten en provincie kopen gezamelijk gas in

Assen

De provincie Drenthe en negen Drentse gemeenten kopen vanaf januari 2007 gezamenlijk gas in bij het energiebedrijf Essent. Het contract heeft een looptijd van vier jaar. Op korte termijn biedt het contract voor de deelnemende overheden een kostenvoordeel door de gezamenlijke inkoop. Op langere termijn gaan de partijen gezamenlijk werk maken van de voorlichting over energiebesparing. Dit moet er toe leiden dat alle deelnemers tien procent minder gas gaan verbruiken.

Essent komt binnen één jaar met een aanbod ‘groen voor gas’. Dit houdt in dat voor elke kuub gas die wordt afgenomen Essent een aantal bomen plant die de uitgestoten hoeveelheid CO2 compenseert. Ook komt Essent met een aanbod van groene stroom en groen gas (Dubbel Groen) voor de Drentse huishoudens.

De overheden verbinden zich in het contract ook aan een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Andere geplande initiatieven van de provincie en de gemeenten zijn onder andere duurzame energie voor openbare verlichting, introductie van micro Warmte Kracht Koppelingen (WKK’s) en minder energieverbruik in overheidsgebouwen.

De negen Drentse gemeenten die samen met de provincie het gasinkoopcontract ondertekenen zijn: gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Emmen en Assen.

De provincie Drenthe en Drentse gemeenten sloegen in 2003 de handen ineen om gezamenlijk te werken aan het stimuleren van energiebesparing en duurzame energievoorziening. Daarmee was het project LED (liberalisering energiemarkt Drenthe) een feit. Resultaten sinds de start zijn onder andere de inkoop van groene stroom, windturbines bij de gemeentewerf in Assen en De Wolden, zonnepanelen op een aantal scholen in Hoogeveen in combinatie met een onderwijsmodule over duurzame energie op deze scholen.
Provincie:
Tag(s):