donderdag, 21. september 2006 - 21:37

Gen ontdekt dat psychose veroorzaakt bij cannabisgebruik

Maastricht

Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht (UM) hebben het gen gevonden dat mensen psychotisch kan maken na het roken van cannabis. De resultaten tonen aan dat cannabis waarschijnlijk een causale rol speelt in het ontstaan van psychose, zo meldt de Limburgse universiteit vandaag. Deze bevindingen bieden nieuw inzichten in de onderliggende oorzaken van schizofrenie en de rol van cannabis daarin.

Uit eerder onderzoek uitgevoerd door de UM is al gebleken dat cannabis psychose kan veroorzaken, en dat dit met name het geval is bij mensen met een familiaire kwetsbaarheid voor psychose. Welke specifieke genen hierin een rol spelen was vooralsnog onduidelijk. Onderzoekers uit London hebben recent gesuggereerd dat het zogenaamde COMT-gen een bepalende rol in deze genetische kwetsbaarheid voor psychose zou kunnen spelen.

Het COMT-gen speelt een belangrijke rol bij de afbraak van dopamine in de hersenen, en kent twee varianten, het Val-allel en het Met-allel. Om het COMT-gen in relatie tot cannabis en psychose te onderzoeken, hebben de onderzoekers uit Maastricht patiënten met schizofrenie en gezonde vrijwilligers cannabis laten roken en daarna de acute effecten op het geheugen en psychotische ervaringen onderzocht. Daarnaast werd DNA afgenomen en werd gekeken of variatie in het COMT-gen samenhing met de reactie op cannabis.

Het onderzoek toont aan dat mensen met het Val/Val-genotype van het COMT-gen (dat ongeveer een kwart van de bevolking draagt), een grote invloed heeft op hoe mensen op cannabis reageren. Mensen met het Val/Val-genotype vertonen significant meer geheugenstoornissen na cannabisblootstelling én vertonen vooral meer psychotische symptomen (hallucinaties en wanen) wanneer ze onder invloed van cannabis zijn. Dit geldt zowel voor mensen met schizofrenie als voor mensen die nog nooit psychotisch zijn geweest.
Provincie:
Tag(s):