dinsdag, 5. september 2006 - 12:05

Geoptimaliseerde behandeling van astmapatiënten

Amsterdam

De verbetering van de astmatherapie - zo luidt het doel van de Europese expertenraad ADMIT, Aerosol Drug Management Improvement Team. In het kader van het 16de jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in München verklaarde de ADMIT-voorzitter professor G. K. Crompton uit Edinburgh de "Opening van de virtuele kantoren" van de 14 astma-experten uit de acht Europese landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittanië, België, Spanje, Nederland en Oostenrijk

Het Engelse (en in toekomst meertalige) portaal wil artsen en journalisten als informatie-, recherche- en communicatieforum rond het thema astmatherapie ter beschikking staan. "Onze grensoverschrijdende taak is de langdurige verbetering van de levenskwaliteit van astmapatiënten", zo Crompton.

In het middelpunt staan hoofdzakelijk de verschillen en het correct gebruik van de in groot aantal verkrijgbare astma-inhalatie-systemen, "want bij het gebruik van deze hulpmiddelen wordt jammer genoeg nog veel verkeerd gedaan en daardoor worden mogelijke therapieresultaten tegengewerkt", verklaarde professor Peter Barnes uit Londen.

Internationaal bestaat er geen twijfel dat artsen voor een optimale behandeling van astmapatiënten over zowel de modernste geneesmiddelen als ook over hightech hulpmiddelen beschikken. "We kunnen echter niet van een optimale behandeling spreken", maakt Dr. Thomas Vosshaar uit Moers, Duitsland, duidelijk. Een van de hoofdoorzaken is het grote aantal van verschillende inhalatiesystemen met verschillende werkzame stoffen, waarvan het correcte gebruik vaak veel van de patiënten vergt. Er valt dan ook met een verkeerd gebruik te rekenen en daarmee loopt gelijktijdig ook de controle door de patiënt over zijn aandoening van de luchtwegen gevaar.

"Precies hier begint ADMIT voor het eerst (pan-)Europees: We brengen licht in de warhoop van de inhaleerjungle en bieden de artsen collegiale ondersteuning op een actueel wetenschappelijk niveau", zo Vossharr verder "zodat elke patiënt de optimale inhalator met passende gebruiksvorm als ook met de juiste werkzame stoffen krijgt - en deze ook juist gebruikt".
Categorie:
Tag(s):