zondag, 2. juli 2006 - 18:31

Gerco Schröder (D) wint NK Springen

Mierlo

Op de tribunes van het CHMierlo was men het erover eens: het deelnemersveld van het NK 2006 was sterk bezet. Verschenen er vorig jaar nog 40 combinaties aan de start van
het NK Springen, dit jaar deden er 46 een sprong naar de NK-titel en de Van Mossel Leasing BV-prijs t.w.v. 5000 euro. Onder hen regerend kampioen Mathijs van Asten en de kampioen van twee jaar geleden, Emile Tacken.

Ook dit jaar is het NK Springen opgebouwd uit 2 onderdelen met elk twee manches. Voor de 1e manche van het 1e onderdeel was vrijdag een 545 meter lang parcours opgebouwd. 13 hindernissen, goed voor 16 sprongen, moesten binnen een toegestane tijd van 82 seconden foutloos worden genomen. CHMierlo-gastheer Eric van der Vleuten mocht als eerste een poging doen. Ruim binnen de tijd, maar helaas met 4 strafpunten, stuurde hij Paloma over zijn thuisparcours. Het wachten was op de eerste foutloze ruiter.

Die kwam in de persoon van Wout-Jan van der Schans, de Nederlands Kampioen van 1987, met Broere Maroon. Even leek het erop dat ook Leopold van Asten (winnaar NK 2003) met VDL’s Think Twice geen steek liet vielen.

Op de laatste hindernis ging hij echter tot teleurstelling van het publiek alsnog de fout in. Gerco Schröder met Eurocommerce Monaco lukte het wel. Hij schaarde zich achter Wout-Jan van der Schans. Na 20 starts waren zij de enige twee foutlozen. Later in de wedstrijd kwam daar verandering in. Gerald Geessink met Diagonaal, Jochen Munsterhuis met Okometa, Leon Thijssen met Olaf, Gert-Jan Bruggink met Joel en Eric van der Vleuten met Audi’s Jikke wisten eveneens de nul te houden. Wout-Jan van der Schans herhaalde zijn foutloze rit met Nouvelle en zette de snelste tijd neer. Leopold van Asten met VDL’s Fleche Rouge en Harrie Smolders met Exquis Oliver Q voegden zich als laatsten tot het gezelschap der foutlozen.

De besten uit de 1e manche werden voor de 2e manche tot het laatst bewaard. De startvolgorde voor de 2e manche was omgekeerd aan het aantal strafpunten en de tijd van de 1e manche. 40 combinaties stonden er op de startlijst. En natuurlijk waren alle ogen gericht op de 10 foutloze ruiters uit manche 1. Albert Zoer met Lincoln maakte als startnummer 15 geen fouten en was daarmee lange tijd de enige nulrijder in de 2e manche. Dat duurde tot de nummer 26, Vincent Voorn die met Gestion Priamus het parcours feilloos aflegde en de leiding in het klassement overnam. Hij werd echter al snel afgelost door Gerco Schröder met Eurocommerce Berlin. Wout-Jan van der Schans zakte met 13 strafpunten in de 2e manche snel terug in het klassement.

Voor de laatste 9 ruiters gold dat zij bij een foutloze 2e omloop automatisch de leiding zouden overnemen. Achtereenvolgens deden dat Gerald Geessink (1 strp), Harrie Smolders, Gert-Jan Bruggink (kampioen 2002) en als laatste, de winnaar van het 1e NK-onderdeel: Wout-Jan van der Schans met Nouvelle.
Provincie:
Tag(s):