vrijdag, 3. februari 2006 - 0:28

Gerd Leers en de Brullende Burgemeesters

Maastricht

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft creatief geantwoord op het lied van de Brullende Burgemeesters uit de gemeenten rondom Maastricht. Hij dient zijn collega’s onmiddellijk zingend van repliek met een nieuw lied: ‘Dit is d’n allerleste kier’. Leers protesteert in dit carnavalslied tegen de geringe betrokkenheid van de omliggende gemeenten bij de drugsproblemen van de grote stad.

Ze sluiten hun ogen voor de overlast voor de Maastrichtenaren en gaan er van uit dat de problemen aan hun gemeente voorbijgaan. Maar ondertussen heeft Maastricht wel last van de inwoners uit diezelfde omliggende gemeenten.

Hij roept zijn collega’s daarom op de handen in elkaar te slaan en mee te werken aan het spreidingsbeleid, dat uitgaat van de vestiging van enkele coffeeshops aan de grote invalswegen. De spreiding moet een einde maken aan de overlast van het drugstoerisme in de Maastrichtse binennstad.

Het lied van Leers is een reactie op het liedje 'Zjèrke wol de wiet kwiet' van de burgemeesters uit het Heuvelland en de Belgische grensstreek. In dat lied zingen ze dat Maastricht het drugsprobleem op het bordje van de omliggende gemeenschappen legt.

In zijn carnavaleske antwoord benadrukt Leers nogmaals dat de bewoners van Maastricht veel last hebben van het grote drugsprobleem in de stad. Een verplaatsing van de coffeeshops maakt een einde aan de overlast.

Na een verwijzing naar de ‘achterdeurproblematiek’ van de coffeeshops, die de aanvoer van hun koopwaar illegaal – en vaak via het criminele circuit - moeten regelen, gaat hij in de tegenaanval. Hij wijst er op dat de omliggende gemeenten de Maastrichtenaren in de kou laten staan en dat Maastricht daarom noodgedwongen alleen voorop loopt. 'Maar de problemen stoppen niet aan de grenzen van de stad', aldus Leers. Hij eindigt met de dringende oproep:

‘Dit is d’n allerleste kier,
wil ’t nog eine kier vertelle:
de koffieshop, dee weurt verploats;
dat is wat de Mestreechteneere welle.’

Het lied van Leers werd donderdagavond 2 februari gepresenteerd in café ’T Parrepluuke aan de Kesselskade. Nadat de Brullende Burgemeesters hun lied aan hun Maastrichtse collega gepresenteerd hadden, bracht hij samen met het koor ’T Vollek vaan Mestreech zijn eigen liedje ten gehore.

‘D’n allerleste kier’ is gemaakt door Peter Ruijters en Marc Quaaden. Het nummer is te vinden op de verzamel-CD ‘Vastelaovend in Mestreech, nummer 9� van Marlstone Music.
Provincie:
Tag(s):