maandag, 6. maart 2006 - 11:36

Geslaagde vaardigheidsproeven EHBO

Goes

Zaterdag werd er hard gewerkt in ’s-Gravenpolder. Op die locatie waren de vaardigheidsproeven van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO district Zeeland. Deze worden jaarlijks in sporthal De Zwake gehouden.

De uitslag:

Ploeg Aantal punten
1 Kloetinge 68
2 Koewacht (Nationale Bond) 66
3 's-Gravenpolder 65
4 Yerseke 62
5 Goes 60
6 Sint Annaland 56
7 Wilhelminadorp 55

Tussen het aantal punten van de eerste en de laatste zit weinig verschil. Het niveau was dus tamelijk hetzelfde. Totaal konden er 92 punten worden gehaald.

Een overzicht van de boxen:

Box 1: Diagnosebox, hier moesten de hulpverleners 3 slachtoffers uitvragen over hun verwonding. Letsels: dijbeenbreuk, hartinfarct en een hersenbloeding. Ook de volgorde van afvoeren moesten ze benoemen.

Box 2: Twee Polen probeerden te fietsen, maar vielen. Gevolg: 2 gewonden, 1 met een verwonding aan het been, de ander had een verwonding aan het hoofd en schaafwonden aan z'n arm.

Box 3: Theorievragen.

Box 4: Reanimatie. De eerste pop had geen circulatie meer, de tweede pop haalde geen adem meer maar had wel circulatie. Bij de derde moest worden geprobeerd om met Heimlich een voorwerp uit de luchtpijp te krijgen. Dit lukte niet waardoor het slachtoffer buiten kennis raakte. Beademen ging niet door de obstructie, borstcompressie ging (uiteraard) wel.

Box 5: Verbanden aanleggen: een drukverband aan de enkel en aan de onderarm en een stompverband aan de pols.

Box 6: Een slachtoffer dat in een koelcel was afgesloten en gestruikeld was. Gevolgen: hoofdverwonding en onderkoeld. De vrouw die hem opsloot hielp de hulpverleners erg mee. Gemeen puntje: de verbandtas die deze vrouw aan de hulpverleners gaf was niet meer actueel, van de meeste (of alle) verbanden was de houdbaarheidsdatum verlopen. De hulpverleners moesten dit zien en om ander materiaal vragen.

Box 7: Rustbox.

Kloetinge zal Zeeland op 20 mei in Amersfoort vertegenwoordigen bij de landelijke vaardigheidsproeven.
Provincie:
Tag(s):