vrijdag, 7. april 2006 - 10:43

'Getuigen brand cellencomplex te vroeg uitgezet'

Schiphol

Pieter van Vollenhoven is niet blij dat er 6 overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol niet als getuigen zijn gehoord omdat zij tegen gemaakte afspraken in, met zowel de minister van Justitie Piet Hein Donner en de minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk, te vroeg zijn uitgezet en/of zijn vrijgelaten en niet meer traceerbaar. Dit zegt de raadsvoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vrijdag in de Volkskrant.

De 6 getuigen zijn daardoor niet door de Onderzoeksraad voor Veiligheid gehoord die een onderzoek verricht omtrent de brand in het cellencomplex die in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 aan 11 personen het leven kostten. Door het ontbreken van deze getuigenissen spreekt Van Vollenhoven over 'een moeilijk beheersbare operatie'.

Bovendien kwam de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) volgens Van Vollenhoven pas vorige maand met gegevens over de celbewoners. Inmiddels zijn daardoor nu 51 getuigen gehoord. Op 17 februari j.l. startte de eerste openbare behandeling in de strafzaak tegen de persoon die verdacht wordt van opzettelijke brandstichting in het cellencomplex op Schiphol.

De verdachte bevindt zich nog in voorlopige hechtenis. Het betrof een zgn. pro-forma-zitting, omdat het onderzoek nog niet is afgerond. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal op een later tijdstip plaatsvinden, nadat het onderzoek is afgerond.
Provincie:
Tag(s):