donderdag, 4. mei 2006 - 21:10

Gevangen-bewaarders bestraft voor mishandeling

Zwaag

De rechtbank heeft donderdag uitspraak gedaan in de zaak tegen drie penitentiair inrichtingswerkers (PIW-ers)van de PI in Zwaag. Zij werden verdacht van zware mishandeling op 24 september 2004 van een gedetineerde. De 40-jarige J. van M. kreeg voor een poging tot zware mishandeling een werkstraf van 30 uur. De 37-jarige S.P. is voor mishandeling veroordeeld tot een geldboete van € 275,= en de 39-jarige L. de H. is vrijgesproken.

Het openbaar ministerie eiste in alle gevallen een gevangenisstraf van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank acht bewezen dat J. van M. opzettelijk zwaar lichamelijk letsel aan een gedetineerde heeft toegebracht door hem tegen zijn hoofd te schoppen. Volgens de rechtbank heeft S.P. de gedetineerde opzettelijk meerdere malen tegen het hoofd geslagen. L. de H. heeft de gedetineerde alleen enkele klappen met een korte wapenstok op zijn rug en schouder gegeven om hem onder controle te brengen. Er is niet gebleken dat L. de H. geweld heeft gebruikt nadat de gedetineerde op de grond lag.

Volgens de rechtbank is tijdens de zitting vast komen te staan dat de gedetineerde de orde binnen de penitentiaire inrichting heeft verstoord door aanhoudend tegen de deur van zijn isoleercel te schoppen. Toen vijf PIW-ers de isoleercel waren binnen gegaan om de gedetineerde aan te spreken op zijn gedrag, gebruikte de gedetineerde fysiek geweld. De PIW-ers moesten vervolgens de gedetineerde onder controle zien te krijgen.

Gevangenbewaarders mogen volgens de Dienstinstructie Geweldsuitoefening geweld gebruiken als het personeel of een gedetineerde wordt aangevallen, maar geweld is alleen toegestaan als andere middelen zijn uitgeput of als het noodzakelijk is.
Provincie:
Tag(s):