dinsdag, 14. november 2006 - 20:50

Gevangenismuseum verwelkomt 100.000e bezoeker

Veenhuizen

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen heeft afgelopen zondag de 100.000e bezoeker
mogen verwelkomen. Een mijlpaal waar het museum, dat nog maar anderhalf
jaar geleden is geopend, heel blij mee én trots op is. De niets vermoedende familie Kingma uit Wijhe; vader, moeder en drie kinderen, werden als 100.000e bezoeker dan ook feestelijk onthaald.

Naast bloemen en koffie met gebak, kregen ze een volledig weekendarrangement Drenthe aangeboden. Daarbij hoorde ook een verrassingspakket met vrijkaarten voor diverse Drentse musea, zoals het Hunebedcentrum, het Drents museum, Ellert en Brammert en de Koloniehof.

Het Gevangenismuseum is in Europa een uniek museum dat de geschiedenis vertelt van misdaad en straf vanaf 1600 tot heden. De bezoeker wordt meegenomen in de wereld binnen de gevangenismuren.Er is veel te zien en te beleven.
Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Ook nu zijn er in Nederland veranderingen gaande, waarbij bijvoorbeeld de roep om strengere en langere straffen sterker wordt.

In het Gevangenismuseum kan men ontdekken welke straffen in de verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uit zag. Sommige ruimtes, waaronder een cachot en een op schaal gemaakte koepelgevangenis zijn nagebouwd. Zo kan men zelf ervaren hoe het is om hierin te moeten verblijven. Door middel van foto’s, video’s en interactieve presentaties leert men ook de moderne gevangenis, jeugddetentie en de tbs-klinieken ‘van binnenuit’ kennen.

Op zondagen kunnen museumgasten vanaf 4 jaar, onder leiding van een gids, bovendien een ritje maken door het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen in een oude boevenbus.
Provincie:
Tag(s):