dinsdag, 4. april 2006 - 20:54

Gevangenisstraffen geëist tegen ex-Ahold top

Amsterdam

Cees van der Hoeven hoorde het OM dinsdag gevangenisstraf tegen hem eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tegen de ex-top van Ahold gevangenisstraffen geëist in de rechtzaak die de uitkomst is van een drie jaar durend strafrechtelijk onderzoek door de FIOD-ECD onder leiding van het Functioneel parket, naar het gebruik van vermoedelijk valselijk opgemaakte sideletters bij de consolidatie van een aantal joint ventures in de jaarrekeningen van Ahold van 1998 tot en met 2001.

Het OM acht tegen Cees van der Hoeven en financieel directeur Michiel Meurs een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk gepast. Jan Andreae hoorde 12 maanden celstraf eisen waarvan 6 maanden voorwaardelijk en voor oud-commissaris Roland Fahlin werd ook een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk geëist. Volgende week krijgt de verdediging de gelegenheid om te reageren op de strafeis van het OM.

Door middel van de bewuste sideletters werd vermoedelijk in strijd met de waarheid gesuggereerd dat Ahold overwegende zeggenschap had over de joint ventures Bompreco, Disco Ahold, ICA Ahold en/of Paiz Ahold NV.

De FIOD-ECD startte in maart 2003 met een omvangrijk onderzoek naar aanleiding van door Ahold overhandigde stukken aan het Openbaar Ministerie. De FIOD-ECD werkte vervolgens, onder leiding van het Functioneel parket, tot en met augustus 2004 aan dit onderzoek,waarna in oktober 2004 de eerste regiezitting plaatsvond bij de rechtbank te Amsterdam. In de daaropvolgende 15 maanden zijn door de rechter-commissaris op bevel van de rechtbank tientallen getuigen gehoord en diverse rechtshulpverzoeken uitgevoerd. In januari 2006 vond de laatste regiezitting plaats.

Op maandag 6 maart 2006 begon de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen drie voormalige bestuursleden en een voormalig lid van de raad van commissarissen.

Eerder werd door het Functioneel parket aan de rechtspersoon Ahold ter voorkoming van strafvervolging een transactie van 8 miljoen euro aangeboden. Ahold heeft vervolgens dit aanbod geaccepteerd.
Provincie:
Tag(s):