zaterdag, 30. december 2006 - 18:25

Gewonden en vernielingen door vuurwerk

Friesland

De politie heeft vrijdag in de gehele provincie opgetreden tegen het afsteken van vuurwerk en het bezit van illegaal vuurwerk. In een aantal gevallen leidde dit tot aanhoudingen of bekeuringen. In twee gevallen raakte er zelfs iemand gewond.

In Leeuwarden op het Zuidvliet werd vanuit een groep jongeren vuurwerk gegooid naar een 13-jarige jongen uit Leeuwarden. Het slachtoffer is met brandwonden in zijn nek overgebracht naar het ziekenhuis. De dader is nog niet gevonden.

In Joure raakte een 14-jarige jongen uit Joure gewond. Een 7-jarige knaapje had zich, zo zei hij, laten opruien door anderen en richtte een Romeinse kaars op het slachtoffer. Die kreeg een vuurbal op zijn hoofd. Hij heeft zich met een brandwond onder doktersbehandeling moeten stellen.

Ook moesten tal van goederen, zoals straatmeubilair, brievenbussen en ruiten het ontgelden. Enkele feiten:
In Leeuwarden werden bij een woonvorm aan de Natalstraat door enkele jongeren vier brievenbussen opgeblazen. Eén van de bussen ging daarna door een ruit van het pand. De namen van de daders zijn bekend. Ze zullen worden verhoord voor openlijke geweldpleging, een misdrijf waar een flinke gevangenisstraf op staat.

In Heeg werd aan de Harinxmastrjitte een TNT-brievenbus vernield door zwaar vuurwerk. Op aanwijzing van getuigen heeft de politie een 14-jarige knaap uit Heeg aangehouden op verdenking van vernieling. De inhoud van de brievenbus was nog intact. Die is door de politie gepost in een andere TNT-bus, die nog in orde was.

Verder werd een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk, zoals nitraat- en vlinderbommen, in beslag genomen. Bij de bezitters werd, nadat ze betrapt waren, de woning doorzocht. Zij komen er niet af met een beukring maar zullen zich vanwege de ernst moeten verantwoorden voor de rechter.
Provincie:
Tag(s):