maandag, 18. december 2006 - 19:26

Gezellige jaren 50 herleven in Industrion

Kerkrade

Vanaf zondag 24 december herleven de jaren 50 in Kerkrade. In het Industrion begint dan de tentoonstelling “Gewoon Gezellig, de jaren ‘50�. De tentoonstelling loopt tot en met 6 mei 2007.

De leidraad van de tentoonstelling “Gewoon Gezellig� vormen de zeven dagen van de week. In de jaren ’50 waren de dagen van de week nog lekker overzichtelijk. Vader ging naar zijn werk en moeder de vrouw bestierde het huishouden volgens een vast stramien; maandag was wasdag, woensdag gehaktdag en zondag de rustdag.

Een belangrijke pijler onder de tentoonstelling “Gewoon Gezellig� wordt gevormd door de herinneringen van mensen die zijn opgegroeid in de jaren ’50. Een aantal mensen uit de regio heeft foto’s en voorwerpen uit de jaren ’50 in bruikleen gegeven, waar zij bijzondere herinneringen aan hebben.

Naast de tentoonstelling zelf organiseert Industrion ook een uitgebreide randprogrammering rondom het jaren ’50-thema. Zo komt de soberheid uit de jaren ’50 op 25 februari 2007 terug in een lezing over “consuminderen�. Consuminderaars leven volgens het principe meer te doen met minder en leggen het publiek in Industrion uit hoe ook zij stijlvol kunnen bezuinigen. Samen met de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij biedt Industrion haar bezoekers een gewoon gezellig arrangement. Met dit arrangement waant de bezoeker zich een dag volledig in de jaren ’50. Men wordt met de nostalgische railbus uit 1953 naar en van Industrion vervoerd, waar men de tentoonstelling bezoekt en in het tot Amerikaans “fifties-café� omgetoverde Restaurant Museumplein geniet van koffie met Limburgse vlaai. Ook kan de bezoeker in Industrion opeens figuren uit de jaren ’50 tegen het lijf lopen, zoals de kruidenier in zijn witte stofjas of de strenge schoolmeester met zijn liniaal al in de aanslag. Verder zullen er nog diverse workshops en activiteiten worden georganiseerd.
Provincie:
Tag(s):