donderdag, 21. september 2006 - 15:30

GGD onderzoekt koeltoren op legionella

Capelle aan den IJssel

Bij een koeltoren van Eneco in Capelle aan den IJssel is een hoge concentratie van de legionellabacterie aangetroffen. Deze koeltoren staat op het terrein van het IJsselland Ziekenhuis. Meteen na deze constatering is de koeltoren afgesloten en chemisch gereinigd. De meting naar legionella is verricht in opdracht van de GGD Rotterdam en omstreken.

Aanleiding vormde de melding op 6 september van drie patiënten met legionella (de ‘veteranenziekte’) afkomstig uit oostelijk Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Deze meldingen relateerde de GGD vervolgens aan drie eerdere meldingen uit dezelfde regio, verspreid over augustus. Op 10 september vond de meest recente melding plaats. Het betrof een patiënt uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Van de in totaal zeven patiënten zijn er zes inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De GGD gaat samen met het RIVM nader onderzoek doen naar de koeltoren als mogelijke besmettingsbron.

De GGD doet na een melding van legionella altijd onderzoek naar een mogelijke besmettingsbron. Bij de besmettingen die plaatsvonden in de regio zijn onder meer de thuissituatie van de patiënten en openbare vijvers en fonteinen onderzocht. Een besmettingsbron kon daar echter niet worden aangetoond. De GGD houdt serieus rekening met toeval als factor. Er zijn zowel in Nederland als internationaal de laatste weken meer legionellagevallen gemeld dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Deze toename wordt toegeschreven aan de afgelopen warme zomerperiode.

De GGD Rotterdam heeft de huisartsen in de regio geïnformeerd, om extra alert te zijn. De GGD adviseert mensen om bij mogelijke symptomen van legionella contact op te nemen met de huisarts. Legionella is een ernstige ziekte, die veroorzaakt wordt door het inademen van kleine waterdruppels die met de legionellabacterie zijn besmet. Deze waterdruppeltjes kunnen afkomstig zijn uit allerlei verschillende bronnen zoals een koeltoren, een sauna of een douche. Legionella is bij tijdige behandeling met antibiotica goed te genezen. De ziekte begint met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziektegevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39°C. De patiënt hoest en is soms kortademig. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is tussen de twee tot twintig dagen en ligt gemiddeld rond vijf à zes dagen.
Provincie:
Tag(s):