maandag, 7. augustus 2006 - 10:27

Girafje ploft twee meter naar beneden

Amsterdam

Zaterdagnacht om 4.30 uur is giraffe Grena bevallen van een dochter. De verzorgers gaven de voorkeur aan een echte Hollandse naam en kozen voor Lien. Moeder en dochter maken het uitstekend. Lien is voorlopig in de stal te bezichtigen en aan het einde van deze week mag ze waarschijnlijk voor het eerst naar buiten, samen met girafje Jeanet, geboren op 19 juli.

Grena is een ervaren moeder. Lien is haar negende jong. Het is haar eerste jong van vader Azali. Azali is nu dus trotse vader van twee dochters.

De draagtijd bij giraffen is 15 maanden. Bij de bevalling blijven de giraffemoeders gewoon staan. Het jong ploft dan ook van zo’n twee meter hoogte op de grond. Een hele plof want een jong is bij geboorte tussen de 1,70 en 1,90 meter lang en weegt tussen de 50-65 kilogram. De moeder likt het jong schoon en na een kwartiertje kan het jong staan. De eerste stapjes volgen binnen enkele uren.

In het wild is de giraffe gelukkig (nog) geen bedreigde diersoort. Wel zijn ze in sommige gebieden erg zeldzaam geworden. De giraf komt voornamelijk op licht begroeide savannen in Afrika voor.
Provincie:
Tag(s):