maandag, 30. januari 2006 - 15:52

'Glazen Speelgoed' van Tennessee Williams

Middelburg

'Glazen Speelgoed’ (oorspronkelijke titel The Glass Menagerie) speelt zich af in St. Louis, de stad van de eerste herinneringen van de schrijver Tennessee Williams. Een praatgrage en dominante moeder, Amanda Wingfield, tracht in een uitzichtloze situatie in de jaren dertig met haar twee kinderen te overleven. Zij klampt zich krampachtig vast aan een andere tijd en een andere plaats.

Haar rebelse zoon Tom zal bij de eerste mogelijkheid daartoe, net als zijn vader jaren geleden, het huis verruilen voor het ‘Avontuur van de Wijde Wereld’. Haar dochter Laura, die een handicap heeft, voelt zich zo vervreemd van de mensen dat ze is geworden als een stukje van haar eigen collectie glazen speelgoed, te teer en te breekbaar voor dagelijks gebruik.

Toch brandt ook bij haar een soms aan de oppervlakte komend en niet te blussen vuur van woede over wat haar belemmert om deel te nemen aan het leven.

In een poging een romance te regelen voor Laura nodigt Amanda, op voorstel van Tom, een collega van hem uit voor een etentje. Jim, de gentleman, komt op bezoek en er lijkt een gunstige wending te komen in het bestaan van de Wingfields.

Maar Amanda ziet haar goedbedoelde plannetje in scherven vallen op eenzelfde wrede manier als bij het glazen figuurtje uit Laura’s beestjesverzameling.

Het toneelstuk, dat in grote mate teruggaat op de jeugdervaringen van de schrijver, is één grote metafoor over de slechts voor enkelen weggelegde ‘American Dream’.

Op zaterdag 11 februari 2006 gaat ‘Glazen Speelgoed’ in première in het Minitheater (Verwerijstraat 53) te Middelburg. Dick Zwitser is de regisseur van het toneelstuk en de spelers zijn: Marianne Sinke (Amanda), Peter Boot (Tom), Barbara Kouwijzer (Laura) en Paul Clijnck (Jim).

Speeldata: 11, 18, 19 (matinee) en 24 februari, 8, 10, 11, 18, 25, 26 (matinee) en 31 maart, 1 en 15 april 2006. Avondvoorstellingen beginnen om 20.30 uur, de matinee om 14.30 uur. Entree € 8,--; kaartvoorverkoop via de Stadsschouwburg Middelburg.
Provincie:
Tag(s):