zaterdag, 10. juni 2006 - 23:33

Goede WK-start Argentinië

Titelkandidaat Argentinië heeft de leiding genomen in Groep C, waar ook Nederland deel van uitmaakt. Van Ivoorkust wonnen de Zuid-Amerikanen met 2-1, door treffers van Hernán Crespo en Javier Saviola in de eerste en Didier Drogba in de tweede helft.

Een aanvallend ingesteld Ivoorkust stuitte in de openingsfase van de wedstrijd op een gecontroleerd spelend Argentinië. Geen van beide teams voelde iets voor aftasten en er werd voortvarend gestart.

In de 14de minuut werd Argentinië een raszuiver doelpunt onthouden. Verdediger Roberto Ayala kopte een corner steenhard in en de grabbelende Afrikaanse doelman Jean-Jacques Tizie stond met de bal in zijn handen duidelijk achter de doellijn. De scheids- en zijn assistent zagen het over het hoofd.

Hernán Crespo opende na 24 minuten alsnog de score. Een vrije trap van Juan Román Riquelme belandde uit de kluts voor de voeten van de Chelsea-aanvaller, die dat buitenkansje niet onbenut liet.

Ivoorkust ging op zoek naar de gelijkmaker. Bonaventure Kalou en Didier Drogba kregen kansjes, maar de grootste was voor de volledig vrijstaande Abdoulkader Keita, die de bal na een assist van Drogba in de handen van Roberto Abbondanzieri kopte.

Verrassend genoeg was het Javier Saviola die na 37 minuten de score verdubbelde na een uitstekende pass van Villarreal-ster Riquelme: 2-0.

De tweede helft startte een stuk rommeliger dan de eerste. Keer op keer liep Ivoorkust zich stuk op de sterke defensie van Argentinië. Het team van bondscoach José Pekerman kon zich met de ruime voorsprong dan ook prima laten terugzakken.

Acht minuten voor tijd slaagde het team van bondscoach Henri Michel er eindelijk in een bres te slaan in de Argentijnse verdediging. Een goal van Didier Drogba zorgde ervoor dat de slotfase nog enigszins spannend werd.

Nog geen twee minuten later leek Argentinië de wedstrijd alsnog te beslissen, maar het doelpunt van Maxi Rodriguez – na een pass van alweer Riquelme - werd vanwege buitenspel terecht afgekeurd.

Ook de drie minuten blessuretijd waren voor Ivoorkust niet voldoende om de Argentijnse doelman te passeren, zodat Argentinië na één wedstrijd de leiding heeft in Groep C.